Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fogy a matrica

2006.05.08. 13:54
Az idén az első negyedévben 17 százalékkal több autópálya-matricát adtak el, mint az előző év hasonló időszakában. Az ebből származó bevétel 15 százalékkal, 9,3 milliárd forintról 10,7 milliárd forintra nőtt.

Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. értékelése szerint a növekedés hátterében alapvetően a gyorsforgalmiút-hálózat bővülése és az évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedés áll.

Az ÁAK Zrt. 2006. január 1-je óta az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) megbízása alapján végzi. A matricabevételek az UKIG által üzemeltetett Útpénztár bevételeit gyarapítják.

A 2006 januárban létrehozott Útpénztár az idén mintegy 122,5 milliárd forintból gazdálkodik. Az Útpénztár az útfenntartási és fejlesztési célelőirányzat átalakulásával jött létre, amelyben 2005-ben 80,2 milliárd forint állt rendelkezésre. Az Útpénztár az idén a központi költségvetésből a múlt évihez hasonló összeget kap, amit kiegészít a matricadíj-bevétel, valamint több kisebb program költségei.

Az első negyedévben a 4 napos matricából adták el a legtöbbet, mintegy 1,5 milliót darabot.

Jelentős csökkenés egyedül a 12 tonna feletti nehézgépjárműveket jelentő D4-es díjkategória heti matricaértékesítésében tapasztalható, mivel a típus helyett a vásárlók inkább a tavaly januárban bevezetett 1 napos matricát választották. 2005-ben az első negyedévben D4 kategóriában heti matricából 22 ezret adtak el, az idén az első negyedévben 6600 fogyott. D4-es kategóriában az idén az első negyedévben 480 ezer napi matricát adtak el, szemben az előző év hasonló időszakában értékesített 270 ezerrel.

Az éves matricáknál minden díjkategóriában stagnálás mutatkozik, az eladások volumene csak kissé nőtt. Tavaly az első negyedévben 169 ezer éves matricát értékesítettek. Az idén az első negyedévben éves matricából az eladás 181 ezer volt.

Az év első három hónapjának nettó értékesítését tekintve január volt a legerősebb, mintegy 6,5 milliárd forintos bevétellel, ami elsősorban az éves matricák eladásának köszönhető.

Az ÁAK közleménye emlékeztet arra, hogy márciustól már SMS-ben is megvásárolható a 4 napos autópálya matrica. A használati jogosultság mobiltelefonnal történő megváltása esetén a folyamat bárhonnan kezdeményezhető, és nincs szükség a matrica felragasztására.