Gusztáv
-4 °C
1 °C

Több matrica fogyott az idén

2005.07.22. 13:14
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. első féléves értékesítési adataiból kiderül, hogy tavalyhoz képest az eladott matricák darabszáma jelentős mértékben növekedett. Külön kiemelendő, hogy az előzetes várakozásokhoz képest jóval többen választották a 2005. január 1-jével bevezetett új D4-es díjkategóriát.
Az idei első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest összesen 27 százalékkal nőtt az eladott matricák száma, ami 21 százalékos bevétel-növekedést hozott. Ez a 2004-es 11,5 milliárd forinttal szemben majd 14 milliárdos nettó összeget jelent. A növekedés hátterében a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, és évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedése áll. Az ÁAK Rt. a matricaértékesítésből származó bevételét teljes egészében az általa kezelt gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítja, és állami támogatásban még a díjmentes szakaszoknál sem részesül. Ezek aránya jelenleg 30 százaléka a teljes hálózatnak.

Négynapos a népszerű

Az értékesítési darabszámot tekintve továbbra is a 4 napos változat vezet, melyből közel 3 millió fogyott az év első hat hónapjában, félmillióval több, mint 2004 első félévében. Csökkenés egyedül a 10 napos matrica esetében következett be, hiszen az e típust vásárlók egy része a 4 napos változatot választotta. Az éves matricáknál ugyanakkor stagnálás mutatkozik, az eladások volumene csak kismértékben növekedett.

A januártól a 12 tonna feletti nehéz-tehergépjárművek számára bevezetett új D4-es díjkategória jelentősen befolyásolta az értékesítési darabszámok eloszlását. A D2 esetében kismértékű, a D3-nál pedig jelentős csökkenés figyelhető meg, ugyanakkor az első félévben az új D4-es eladási mutatói jóval meghaladták az előzetes várakozásokat. Az új kategória az eladott matricák darabszámát tekintve a második helyen áll.

Bliccelés és szezon

Az év értékesítési szempontból is legforgalmasabb periódusa a júliustól augusztusig tartó turisztikai szezon. Ezekben a hónapokban a hazánkba látogató és hazánkon átutazó külföldiek mellett a belföldi turizmus is jelentősen növeli az eladási mutatókat. Az országosan tapasztalható 4-4,5 százalékos bliccelési ráta csökkentése érdekében az ÁAK Rt. a nyári hónapokban fokozottan ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A cég különös figyelmet fordít a turisztikai szezonban nagy forgalmat bonyolító M7 autópályára, ahol jóval több mobilkamerás egység végez ellenőrzést - a hangsúlyt elsősorban a péntek déltől vasárnap estig tartó időszakra helyezve.