Boglárka
22 °C
35 °C

Ma kapható utoljára négynapos martica

2003.08.28. 16:02
Utoljára csütörtökön lehet négynapos matricát vásárolni, hétfőtől újra a tíznapos lesz a legolcsóbb bérlet. Az ezer forintos jegy bevezetését sikeresnek tartják, bár a pontos elemzések csak szeptemben közepén készülnek el. Ezután dől el, kiterjesztik-e az egész évre a négynapos bérletet.
Ma lehet utoljára négynapos autópálya-matricát vásárolni, hétfőtől újra az 1900 forintos tíznapos jegy lesz a legolcsóbb azoknak, akik autópályán utaznak. A gazdasági tárcánál még nincs döntés arról, kiterjesztik-e egész évre a négynapos bérleteket. A döntéssel megvárják az intézkedés sikerességét mutató adatokat - tudta meg az Index a minisztériumtól.

Sikeres volt

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. sikeresnek tartja a matrica bevezetését a nyári hónapokra - nyilatkozta az Indexnek az ÁAK sajtófőnöke. Június 13-ai bevezetése óta ugyanis több mint 1,2 milliót értékesítettek az ezer forintos matricából - mondta Béni Gyöngyi, ez pedig meghaladja az előzetes terveket. A társaság havi 400 ezerrel számolt, ami egymilliós értékesítést jelent.

Ugyanebben az időszakban közel félmillió tíznapos jegyet adtak el. A négynapos bérlet ennek a rovására fogyott. Az 1900 forintos bérletnél sem volt kisebb a kereslet, éves szinten két százalékkal nőtt az eladás.

Mindent összevetve, pozitívnak mondhatók a tapasztalatok - mondta Béni Gyöngyi. Csökkent a bliccelők száma, és úgy tűnik többen választották az autópályákat, mint az ingyenes főutakat.

Vártnál kisebb veszteség

A pontos összesítéssel szeptember közepére készülnek el, ezt követően dönt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a matrica esetleges kiterjesztéséről az egész évre. Ezt azonban, úgy tűnik csak jövőre vezetik be.

A Magyar Hírlap szerint az előzetes adatok szerint volt veszteség, de sokkal kisebb a vártnál. Az ÁAK 400-500 millió forintos veszteséget tervezett, de a megnövekedett forgalom miatt nyereséggel zárult az első nyolc hónap.

A minisztérium adatai szerint nem választották annyian az autópályákat a régi főutak helyett, hogy ez nyereséget hozott volna. Annyi bizonyos, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt az autópályák forgalma az intézkedés után.

Az ÁAK ebben az évben összesen 3,3 millió matricát adott el, ami 43 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Béni Gyöngyi elmondta a tíz napos bérletből csaknem két százalékkal többet, mintegy két milliót, a haviból pedig 460 ezret értékesítettek, ez 87 százalékos növekedés. Az éves bérletekből 160 ezer fogyott, 37 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakában értékesítettnél.