Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A MÁV idővel kiszervezi az árufuvarozást

2005.08.03. 08:15
A MÁV megtette az első lépéseket ahhoz, hogy az árufuvarozását a jövő év elejétől önálló üzletágba szervezze ki.

A MÁV szeptember 1-ével 20 millió forint jegyzett tőkével részvénytársaságot hoz létre, amely révén - a különböző döntések meghozatala után - akár 2006. január elsejével kiszervezheti árufuvarozási tevékenységét. Az új céggel jogi önállóságot nyerhet az árufuvarozás, és így elméletileg megteremtődnek az elmaradt fejlesztések forrásai - mondta Kovács Imre, a MÁV árufuvarozási üzletágának főigazgatója. Annak ellenére ugyanis, hogy az elmúlt években nyereséget termelt e tevékenység, a szükséges beruházások rendre elmaradtak.

Az áruszállítás üzemi nyeresége például 2003-ban 8,8 milliárd forint volt, ám 2004-ben duplájára emelkedett a pályahasználati díj, így a tevékenység 196 millió forint veszteséget hozott össze. Az idén újra pozitív eredményt vár az üzletág. (A nyereséget a MÁV egyéb, veszteséges tevékenységének finanszírozására fordították.)

Az áruszállítás bevétele folyamatosan emelkedett az elmúlt években, miközben a szállított áru mennyisége csökkent, vagyis Kovács a hatékonyság javulásával magyarázta a tevékenység eredményességét. (A MÁV az idén a tavalyinál vélhetően kevesebb gabonát szállít ráadásul úgy, hogy már 2003-ról 2004-re is csökkent ez a volumen.)

Az áruszállítás jogi önállóságának megteremtése, illetve a különböző stratégiai partnerségek kialakítása, valamint a MÁV áruszállítással foglalkozó leányvállalatának külföldi megjelenése (Ukrajnában, Romániában) eredményezhet további növekedést, s a MÁV-nak ez az érdeke, nem pedig egy esetleges privatizáció - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Kovács. (Korábban ugyanis politikusi körökben felmerült, hogy a nyereséges tevékenység kiszervezésének hátterében a majdani privatizáció állhat.)

A sajtóbeszélgetésen elhangzott még, hogy várhatóan az év végére derül ki, sikerrel pályázik-e a szlovák vasúttársaság cargo üzletágára a MÁV, amely a tenderen pénzügyi befektetővel együttműködve kíván megjelenni. A Napi Gazdaság információi szerint a MÁV partnere ebben Szlovákia legnagyobb kereskedelmi hitelintézete lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!