Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb hitelt vesz fel a MÁV

2006.02.03. 15:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A MÁV 60 millió euró, azaz 15 milliárd forintnyi hitel felvételéről döntött. A vasúttársaság a pénzből folytatja járműparkja felújítását - közölte az Info Rádió. Emellett egymilliárd forintos vasúti közmunkaprogram is indul.
A hitelfelvételre azért van lehetőség, mert a magyar vasúttársaság nagyobb részesedést szerez az Eurofima Vasúti Gördülőanyag-finanszírozási Európai Részvénytársaságban. A MÁV decemberben már felvett 28 millió eurót az Eurofimától. A hitelből akkor is, most is a járművek felújítását finanszírozza az állami vasúttársaság.

Az Eurofima és a MÁV együttműködése évi 50-60 millió eurós hitelfelvételt tesz lehetővé, erről pénteken tárgyaltak a MÁV vezetői a nemzetek felett álló szervezettel. A mostani 60 millió eurós hitelnél már csak a szerződés aláírása van hátra - mondta el Kavalecz Imre szóvivő az InfoRádiónak.

A MÁV 1994. óta vesz fel hitelt a szervezettől. Eddig 81 milliárd forintot költött el, ebből 645 mozdonyt, 410 teherkocsit, 242 motorkocsit, 192 személyvagont, 24 elővárosi vezérlő-kocsit és 15 étkezőkocsit újított fel.

Pénteken dőlt el az is: a munkaügyi tárca és a vasúttársaság 1 milliárd forintos közös finanszírozású közmunkaprogramot indít. A pénzből több mint 1200 embernek tudnak munkát biztosítani, akik a vasúti pályaszakaszok mentén szedik össze a szemetet, gallyaznak, kaszálnak, rendezik az állomások környezetét - mondta Gaál Gyula elnök-vezérigazgató.