Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden pénzt elnyelt a MÁV

2002.07.05. 09:31
A MÁV veszteségesen működött az elmúlt években, bár a központi költségvetés hét év alatt 655 milliárd forinttal támogatta. A társaság 1995 és 2000 között csaknem 50 milliárd forinttal több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztésre fordított.
A MÁV Rt. költségvetési finanszírozása 1995 és 2001 között - a szanálásokat is beleértve - folyó áron meghaladta a 655 milliárd forintot, ennek ellenére az elmúlt években is veszteséges volt a társaság gazdálkodása - emelte ki Bihary Zsigmond az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója a MÁV gazdálkodásáról készített a beszámolóból.

Infláció alatt nőtt a bevétel

A cégnél a költségek gyorsabban növekedtek a bevételeknél, ennek egyik oka, hogy miközben a személyszállítás bevételei évről évre növekedtek - elsősorban a belföldi tarifaemelések és az állami támogatások révén - e tételek növekedési üteme nem érte el az inflációt. Az árufuvarozás bevételei nőttek, 2000 kivételével azonban elmaradtak a célkitűzésektől.

Hitel a hiányra

Bihary kiemelte, hogy mind a beszerzésekhez, mind a működéshez hiányzó forrásokat hitelfelvétellel pótolta a társaság. A MÁV 1995 és 2000 között 48,5 milliárd forinttal több kölcsönt vett fel, mint amennyit hiteltörlesztésekre fordított. Ugyanezen időszakban a cég pénzügyi műveleteinek vesztesége 29,6 milliárd forint volt. A MÁV kalkulációi szerint a vasút elmaradt beruházásainak értéke 2001-es áron 1320 milliárd forint, ebből 855 milliárd a pályavasutat, 465 milliárd forint pedig a vállalkozó vasutat érinti.