Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Két héten belül újabb vasutassztrájk jöhet

2008.07.01. 14:24
Hamarosan már nem az érdemi követelésekrõl, hanem az elégséges szolgáltatásról folyhatnak az egyeztetések a MÁV vezetése és a VDSZSZ között: Gaskó István szerint két héten belül újra sztrájkolnak, ha nincs megegyezés. Az eddigi munkabeszüntetéseknél az elégséges szolgáltatás mértékérõl sem sikerült megállapodni.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) két héten belül folytatja a február elsején megkezdett gördülõ vasutas sztrájkot, ha addig nem sikerül érdemben haladni az követelésekrõl folyó tárgyalásokon - jelentette be Gaskó Isván a VDSZSZ elnöke kedden a sztrájkbizottság döntését. Gaskó István elmondta, hogy sztrájk elõtti egyeztetést kezdeményeznek a munkáltatónál a szakszervezeti követelésekrõl, és a még elégséges szolgáltatásról szerdára.

A sztrájk folytatásának idõpontjáról még nincs döntés, azt idõben bejelentik, hogy az utazóközönség fel tudjon rá készülni. Gaskó István elmondta: a szakszervezet elfogadhatónak tartja a még elégséges szolgáltatásra az 1995-ben megkötött egyezséget. Ez gyakorlatilag minden vonalon 2 vonatpár, a fõváros elõvárosában további 20 vonat közlekedtetését jelentené.

A VDSZSZ elnöke megjegyezte: a szerdai, sztrájk elõtti egyeztetés kimenetele is befolyásolhatja a sztrájk folytatásának idõpontját. Gaskó István emlékeztetett arra, hogy a VDSZSZ kiemelt követelése az önállóvá vált leányvállalatoknál a 10 százalék kiszervezési pótlék, a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételébõl pedig mind a 35 ezer vasutasnak egyszeri 250 ezer forint kifizetés.

A VDSZSZ ezen kívül a mellékvonalak megõrzését és 1,1 százalékos béremelést kér a növekvõ infláció ellensúlyozására. A VDSZSZ elnöke kitért arra, hogy a VDSZSZ valamennyi követelése és sztrájkja jogos, amit jogerõs bírósági döntések is alátámasztanak.

Az új vezetésben bíznak

Gaskó István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban a munkaügyi konfliktus lezárására tett erõfeszítéseik eredménytelen voltak. Bíztak abban, hogy a közlekedési minisztérium új vezetése felülírja a korábbi liberális vezetés álláspontját. A VDSZSZ elnöke konkrét név említése nélkül elmondta, hogy a tárca egyik vezetõjével egy informális találkozóra már sor került. Itt szóba került, hogy egy hét múlva érdemi tárgyalásra irányuló idõpontot tûznek ki. Hat hét alatt erre nem került sor.

Gaskó István hangsúlyozta: tárgyaló asztalnál szeretnék lezárni a konfliktust, de ha a munkáltatóban nincs halandóság a megoldásra, akkor a sztrájkot folytatni fogják.