Most nem kéne Debrecenbe menni vonaton

2008.12.14. 08:56
Vasárnap ismét sztrájkba léptek a vasutasok, hogy Kelet-Magyarország vasúthálózatának megbénításával elérjék céljaikat: a fejenként negyedmilliós juttatást és a tíz százalékos extra béremelést. Szegeden teljesen leállt a forgalom reggel, Debrecenben alig járnak a vonatok, Miskolcon viszont csak akadozik a vonatközlekedés.

A vasárnap éjféltől kezdődő vasutas sztrájk miatt Szegeden teljesen leállt a vasúti közlekedés, Debrecenben csak a tervezett járatok tíz százaléka indult el, viszont Miskolcon csak kisebb fennakadások vannak vasúti közlekedésben. A sztrájk Kelet-Magyarországot érinti, ezért a Keleti pályaudvarról induló Intercityk esetében akár járatkimaradás is előfordulhat.

A vasúti közlekedés megbénult Kelet-Magyarországon, annyian vettek részt a sztrájkban, ahányan ezt meg tudták oldani - nyilatkozta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke vasárnap reggel.

Az MTI kérdésére, hogy kiterjesztik-e a sztrájkot az ország többi részére, Gaskó István közölte, ezt még vasárnap eldönti a sztrájkbizottság. A VDSZSZ elnöke elmondta: a munkáltató jó néhány helyen leváltotta a sztrájkolókat Kelet-Magyarországon, atrocitás a sztrájk alatt eddig nem történt.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke vasárnap reggel az MTI-nek elmondta: az éjszakai műszakban a forgalomirányítók közül Debrecenben a 257 szolgáltra vezényelt dolgozó közül 7-en, Szegeden a 202 beosztott vasutasból 7-en, Miskolcon a 137 vezényelt munkatárs közül 28-an nem vették fel a munkát. A MÁV Starthoz tartozó jegyvizsgálók és kocsivizsgálók sztrájkban való részvételéről még nem érkezett hozzájuk adat.

Kavalecz Imre elmondta: Debrecen és Miskolc területén a vonatok 50-50 százaléka közlekedett, a többi érintett térségben 90 százalékban jártak a vonatok. A Dunántúlon zavartalan a vasúti közlekedés, a budapesti főpályaudvarokon dolgoznak a vasutasok, fogadják és indítják a járatokat. A távolsági belföldi forgalomban és az Intercityk közlekedésében járatkimaradásokra számítani kell a sztrájk alatt. A központi forgalomirányítás azon dolgozik, hogy a vonatokat a lehetőségekhez képest közlekedtesse a forgalmi és vasútbiztonsági előírások betartása mellett.

A MÁV Zrt. sajtófőnöke hangsúlyozta: vasárnap a MÁV új menetrendje életbe lépett.

A MÁV szerint alig van sztrájk

A MÁV Start hivatalos tájékoztatása szerint az országban mindössze pár helyen sztrájkolnak. A Miskolc Tiszai pályaudvaron nem vették fel a munkát, ezért Hidasnémeti felé egyelőre nem közlekednek a vonatok. Miskolc és Budapest között van vonatközlekedés. Debrecen térségében a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók nem vették fel a munkát, de a Tisza expressz közlekedhet. Vannak sztrájkolók Biharkeresztesen is. A Budapest-Szeged vasútvonalon Szatymazig lehet eljutni, a Budapest-Szolnok és a Budapest-Cegléd vasútvonalon ritkább a vasúti forgalom.

A MÁV Start közleménye szerint egyébként Cegléden nem sztrájkolnak a vasutasok. Egy-egy betétjárat kimarad a menetrendből Albertirsáról és Monorról, de helyettük zónázó vonatok járnak, és mindenhol megállnak a cég szerint, bár az Index vasutastopicján arról írnak a ceglédi jegyvizsgáló sem vették fel a munkát, így a Szegedről Budapestre tartó gyors több mint két órás késéssel indult.

Szolnokon minden normálisnak tűnik

Normálisnak tűnt a vasúti közlekedés vasárnap reggel a szolnoki vasútállomáson, az információs tábla négy vonat indulásáról tájékoztatott, az információs pult és több pénztár is nyitva volt.

A nagy utascsarnokban 25-30 utas várakozott, néhányan hangosan kifogásolták, hogy a fűtött váróterem ajtaja egy nagy lakattal le volt zárva. Az új menetrend szerint hat óra három percre kiírt gyorsvonat pontosan elindult a Budapest - Nyugati pályaudvarra. Az információs tábla a Lökösházáról érkező, Budapest-Keleti pályaudvarra tovább induló gyorsnál 20 perc késést jelzett.

Szeged áll

A szegedi Nagyállomás nem indít és nem fogad vonatot; a sztrájk támogatottsága a jelenleg műszakban levőknél száz százalék és várhatóan egész nap az is marad. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi vezetője szerint történnek kísérletek, hogy Szeged-Kiskundorozsmáról induljanak a járatok, buszok viszik át az utasokat, de azt nem tudni, hogy a vonatok elindulnak-e majd és mekkora késéssel.

Két vonatot fogadott a szegedi Nagyállomás, mert a sztrájkolókat leváltották, de indítani a szakszervezet szerint továbbra sem indítanak. Reggel óta már kilenc sztrájkoló helyett érkezett olyan dolgozó, aki felvette a munkát. Ettől függetlenül még így is 15-16 vasutas vesz részt a munkabeszüntetésben, ami a szakszervezet helyi vezetője szerint egyelőre elegendő ahhoz, hogy az állomásról ne induljon vonat.

Debrecenben csak minden tizedik vonat megy

A vonatok tíz százaléka indult el a debreceni vasútállomásról vasárnap kora reggel, több tucat ember várakozott az állomáson, sokan nem tudtak a sztrájkról, és a helyszínen sem kaptak információt az utazási lehetőségekről - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

A folyosók mellett, a büfékben és a várótermekben is sokan várakoztak, az utastájékoztató tábla mindössze egy vonat, a Budapestre tartó Intercity indulását jelezte. Sokan zúgolódtak és kétségbeesetten telefonáltak, a sztrájk többeket váratlanul ért.

A körülbelül 50-55 járatból 5-6 indult el a reggeli órákban, mintegy 10 százalék volt a sztrájktörők aránya. A szakszervezet helyi vezetője szerint az Intercity vonat indulása félrevezetés, hiszen az csupán egy Intercity-kocsikból álló személyvonat.

A sztrájk hatásáról szólva közölte: a kocsivizsgálók 100 százaléka beállt a sztrájkolók közé, így csak korlátozott utaskapacitású motorvonatok közlekednek Nyíregyháza, Püspökladány és Mátészalka viszonylatában azok közül, amelyek egyáltalán elindulnak. A térségben a kalauzok 98 százaléka, a mozdonyjavítók mintegy 90 százaléka nem vette fel a munkát, így az Intercity, a távolsági és a nemzetközi vonatok egyáltalán nem közlekednek.

A Keleti működik

Szinte teljesen zavartalan a forgalom a Keleti pályaudvaron vasárnap reggel, azt követően, hogy megkezdődött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) munkabeszüntetése, amely a kelet-magyarországi térséget érinti.

Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint rendben elindultak a vonatok a keleti országrészbe, így például Békéscsabára, Sátoraljaújhelyre és Szolnokra is. Az érkező szerelvények egyelőre szintén menetrend szerint közlekedtek Szolnok és Hatvan felől.

A hangosbemondó tájékoztatása szerint műszaki okok miatt nem indult el egy vonat Sülysápra, és ugyanezen okból érkezett késve Bukarest felől egy nemzetközi gyorsvonat. "Sztrájk" felirat, illetve a munkabeszüntetésre utaló jel nem látható a Keleti pályaudvaron.

Negyedmillió akarnak

A VDSZSZ még február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját (ennek lényege, hogy bármikor felfüggeszthető és újraindítható). A vasutasok az elmúlt csaknem tíz hónapban ötször állították le a munkát, legutóbb július 14-én. A múlt héten még december 12-re ígérték az újabb sztrájk elindítását.

A VDSZSZ fő követelése, hogy minden vasutas kapjon 250 ezer forintot a MÁV Cargo 102,5 milliárd forintos privatizációs bevételéből – ez összesen mintegy 8 milliárd forintot tenne ki –, illetve visszamenőleg 10 százalék kiszervezési pótlékért harcolnak a MÁV-ból kikerült leányvállalatok dolgozóinak. A szakszervezet emellett azt várja a MÁV-tól, hogy vonja vissza az új menetrendet, mert az az érdekképviselet szerint sem az utasoknak, sem a dolgozóknak nem felel meg.

Elfogadja a vonatbérleteket a Volán

A MÁV a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás is bizonytalan lesz. Emiatt az utasok a vonatokon pótdíj nélkül is jegyet válthatnak - áll a MÁV közleményében. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről tájékozódhatnak a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. A sztrájk ideje alatt megerősített szolgálatban dolgoznak a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálat munkatársai. Az eddigi tapasztalatok alapján az ilyenkor megsokszorozódó hívások miatt a megszokottól eltérően hosszabb várakozási időre lehet számítani.

A sztrájkkal érintett területek Volán táraságai elfogadják a MÁV által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket illetve a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat. A Volán Társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla