Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nincs titkos szerződés a MÁV-nál, csak aktualizáltak

2007.06.13. 17:29
A szakszervezeti vezetők javadalmazása a MÁV-nál a MÁV humánpolitikai csoportjához tartozó főosztályvezetők alapbéréhez igazodik és nyilvános megállapodások szabják meg az erre szolgáló bérkeretet - mondták el a MÁV illetékesei és szakszervezeti vezetői. A vasúttársaságnál azután mondták ezt, hogy a Magyar Hírlap megírta, titkos megállapodást írt alá a MÁV vezetése három szakszervezettel a tisztségviselők fizetéséről. Ez pedig átlagosan meghaladja a havi 700 ezer forintot.

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: titkos megállapodást kötött a MÁV Zrt. és három reprezentatív vasutas szakszervezet az érdek-képviseleti vezetők és tisztségviselők fizetéséről, amely szerint két szakszervezetnél mindegyik esetében legfeljebb harminc tisztségviselő - vezetőkkel együtt - havonta 700 ezer forint jövedelemben részesül.

Csak aktualizáltak

A MÁV Zrt.-nél szerdán úgy fogalmaztak: 2007. április 12-én, hosszan elhúzódó, "kemény" tárgyalásokat követően született meg a megújított megállapodás a MÁV Zrt. mint munkáltató és az aláíró szakszervezetek között, az aláíró szakszervezetek által havonta felhasználható bértömegről. A szóban forgó - a MÁV szerint nem titkos - megállapodás előzménye egy 2002-ben, a vasúttársaság és a reprezentatív szakszervezetek közötti megállapodás volt, amely a szakszervezeti tisztségviselők létszámát és a javadalmazását volt hivatott szerződéses viszonyok között rendezni.

A megállapodás megújítását az indokolta, hogy időközben a vasúttársaság áttért a munkakör értékelésen alapuló bérezésre. A vasutas szakszervezetek tisztségviselői szintén a MÁV Zrt. munkavállalói, akik a Munka Törvénykönyve és a kollektív szerződés szerinti, a besorolásuknak megfelelő munkabérben részesülnek. Ennek megfelelően a szakszervezeti tisztségviselők bérezése - ugyanúgy, mint a MÁV dolgozóké - a munkaköri értékeléseken alapul.

A 2007. április 12-én megkötött szerződés - a fenti alapelvek szerint - a szakszervezeti tisztségviselők javadalmazásának részleteit rögzíti. Ezek szerint a 2007. évi bértömeg emelkedése - a MÁV Zrt. álláspontjának elfogadásával - megegyezik a 2006. december 30-án született, a MÁV munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatáspolitikai-, valamint bérmegállapodásban meghatározottakkal.

A szakszervezetiek szerint nem titkos

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének (VSz) elnöke elmondta, hogy korábbi megállapodás alapján a MÁV humánpolitikai csoportjához tartozó főosztályvezetők alapbérének átlagában rögzítették a megválasztott szakszervezeti elnökök javadalmazását, korábban ennek 70 százaléka járt az alelnököknek, 50 százaléka a diplomás, 40 százaléka a nem diplomás szakszervezeti tisztségviselőknek.

A VSZ elnöke elmondta, hogy ezek az arányok feszültség forrásai voltak, így a 2007. április 12-én aláírt megállapodásban a bértömeget rögzítették, amelynek elosztásáról a szakszervezetek maguk döntenek. Az idei szakszervezeteknek járó bértömeg annyival emelkedett, amennyivel a vasutasok átlagkeresete, továbbá tartalmazza a vasútnál megemelt munkaidő ellentételezését.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) elnöke is azt mondta, hogy nincs titkos szerződés. Egy négy éves szerződés meghosszabbításáról, aktualizálásáról van szó. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben kötöttek a MÁV-val szerződést a szakszervezeti tisztségviselők bérezéséről, de már azt megelőzően 1993. óta volt a szakszervezeti tisztségviselőkre vonatkozóan külön bérmegállapodás. A VDSZSZ elnöke is úgy nyilatkozott, hogy az április 12-én aktualizált szerződése szerint is a szakszervezet első számú vezetője a MÁV humánpolitikai területén dolgozó főosztályvezetőinek átlag alapbérét kapják. Az idén a szakszervezeti bértömeg a munkavállalókat megillető bérekkel emelkedett. amit a VDSzSz-en belül a munkavégzés, a végzettség, a tisztség szerint osztanak el. Gaskó István valóságszerűnek nevezte, hogy havonta átlagban 700 ezer forint jut egy tisztségviselőre.

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a munkáltató és a szakszervezetek között létrejött középtávú megállapodás alapján minden évben aktualizálják a szakszervezeteket megillető juttatást. Ez alapján írta alá a Mozdonyvezetők Szakszervezete a megállapodást.