Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Mától átszerződhetnek a MÁV-tagok

2008.07.31. 14:31
A PSZÁF visszavonta a MÁV biztosító engedélyét, a tagoknak augusztus 15-ig kell új biztosítót találni. Azok szerződhetnek csak át, akik befizették a harmadik negyedéves díjat. Mivel a biztosítónak nincs pénze kifizetni az eddig okozott károkat, így majdnem biztos, hogy a már befizetett díjból senkinek nem fizetik meg a visszajárót a nem biztosított hónapokra.
Fontosabb előzmények
  • Április 4-én függesztették fel a biztosító egyesület kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) termékének terjesztését, mivel tartalékhiányt állapított meg a PSZÁF.
  • Egy héttel később a PSZÁF azonnali vizsgálatot rendelt el, bűncselekmény gyanúja ekkor merült fel először. A biztosító elnök-vezérigazgatója, Nagy Bálint ellen eljárás indult, milliárdos sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt.
  • A biztosító irányítását a PSZÁF vette át, a júniusi közgyűlésen a felügyelet arra tett javaslatot, hogy a tagok pótdíjat fizessenek be, ezt elutasították.
  • A MÁV-tagok a második közgyűlésen megint nem szavazták meg a pótdíjat, helyette új pályázatot szerettek volna kiíratni.
  • A teljes sztorit itt olvashatja el.

A PSZÁF augusztus 15. határnappal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonásának határnapjával, azaz 2008. augusztus 16-án 0 órától az egyesületi tagok biztosítási jogviszonya megszűnik.

Ez azt jelenti, hogy a tagoknak két hetük lesz arra, hogy új biztosítót találjanak, vagyis a tagok az augusztus 15-ig rendelkezésre álló időszakban kötelesek új biztosítót választani maguknak. Az új biztosító a szerződéskötést követően vállal fedezetet az esetleges károkra, az új szerződés egységesen 16-tól él mindenkinél. Azok a tagok, akik eddig az időpontig nem választanak új biztosítót, az okozott károkért közvetlenül kötelesek felelősséget vállalni.

A döntésről minden egyesületi tag postán kap értesítést. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat. A PSZÁF egyeztet a biztosítókkal arról, hogy a kgfb-biztosítással rendelkező tagok átvétele gördülékenyen történjen meg.

Azok az egyesületi tagok, akik befizetik a harmadik negyedévére vonatkozó kgfb-díjukat, és ezt igazolják, bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. A díjat meg nem fizető, bónusz fokozatú tagok A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, a málusz fokozatúak besorolása megmarad. Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük. Érdemes tehát befizetni az elmaradt tagdíjat.

Mivel a MÁV biztosító eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti: járadékfizetési kötelezettségek, természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk, nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai), természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk, nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk, egyéb kárkifizetések.

A kgfb üzletág tevékenységi engedélye mellett a PSZÁF augusztus 15-ével a MÁV biztosító egyéb biztosítási ágazataira (így casco, lakásbiztosítás) vonatkozó tevékenységi engedélyét is visszavonta. Ez azt jelenti, hogy augusztus 16-tól megszűnnek ezek a szerződések, és az ügyfeleken múlik, hogy kötnek-e más biztosítónál új szerződést. A kgfb ágazat kapcsán érintett kárkifizetéseket a jogszabály alapján az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni.

A MÁV biztosító az augusztus 16. és szeptember 30. közti, általa meg nem szolgált időszakra vonatkozó, ám a tagok által befizetett tagdíjat alapszabálya előírásainak megfelelően, a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően fizeti vissza az érintetteknek – áll a PSZÁF közleményében. Abból azonban, hogy a felügyelet jelezte, nem elég a biztosító tartaléka a már beérkezett károk fedezésére sem, az következik, hogy tagok alighanem bukják a befizetett harmadik negyedévi díj időarányos részét. Emellett fennáll annak kockázata is, hogy az átszerződésig a tagok maguk kötelesek helytállni az okozott károkért, mert – mint fent jeleztük – a biztosító eszközei nem nyújtanak teljes fedezetet az eddig okozott károkra. A PSZÁF ezért nem a negyedéves forduló (október elseje) hanem egy korábbi időpont mellett döntött.

A online alkuszoknál már mától megköthetik új kötelező biztosításukat a MÁV biztosító ügyfelei. A Netrisknél például külön kategória jelent meg a honlapon, mely kifejezetten a MÁV-tagoknak szól. A cégnél augusztus 15-ig gyorsított eljárásban intézik az átszerződéseket. A több mint 250 ezer ügyfélből jelenleg 54 ezren rendelkeznek a MÁV biztosítónál érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. Az alkusz előzetes számításai szerint a kötelező biztosítások átkötése jellemzően 3000-5000 forintos költségnövekedést jelenthet a MÁV-tagoknak, a számukra elérhető legkedvezőbb kgfb tarifák alapján.