Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belső utasítás miatt késik le az utasok a vonatokat

2007.01.05. 22:06
Rendszeresek a késések Észak-Magyarországon, ahol átalakították a vonatok közlekedését, és bevezették az ütemes menetrendet. Így az utasok nem érik el az egymáshoz csatlakozó járatokat. Az Index úgy tudja, egy belső utasítást kéne megváltoztatni a problémák megoldásához.

A TV2 információi szerint ezért a követező menetrendi módosításnál átalakítják a decemberben meghonosított rendszert. Erről a vasút egyik észak-magyarországi regionális vezetője nyilatkozott a tévécsatornának.

Tényleg át kell alakítani a rendszert?

Az Index információi szerint azonban nincs szükség nagyobb átalakításokra, hanem csupán arra, hogy egy belső utasítást változtassanak meg a MÁV-nál, és ne szigorúan a menetrend szerint induljanak a fővonali ütemesen közlekedő járatok, hanem pár percet várhassanak alkalomadtán.

A következő menetrendi változás egyébként március negyedikén várható, ám ekkor nem kellene az Észak-Magyarországon bevezetett rendszert gyökeresen átalakítani - vélik egyes szakemberek.

Elég lenne egy kis türelem

Információink szerint elég lenne, hogy ha az ütemes menetrendet alkalmazó vonalakon egymást bevárnák a vonatok. Szakértők szerint nem a régi metódusra, a 10-20-30 perces várakozásokra van szükség, mert akkor szétesne a félóránkénti, óránkénti, kétóránkénti indulásokra alapozott szisztéma, hanem 3-5-8-10 perces bevárásokra lenne igény.

Ez a pár perc még nem borítaná fel a menetrendet, viszont lehetővé tenné, hogy egy becsatlakozó vonalról, mint jelenleg Szerencsnél, Miskolcnál vagy Füzesabonynál, elérjék az utasok a fővonalon közlekedő ütemes járatokat.

Már a jövő héten intézkednek a MÁV-nál?

A december 20-a óta megnövekedett utaspanaszokról a Hír tévének nyilatkozó másik MÁV-illetékes, a cég szóvivője azt mondta, hogy nem a következő menetrendi változtatáskor, hanem már a jövő héten (tehát még januárban) intézkednek az ügyben.

Ami a késéseket illeti, Szerencsen a TV2 szerint 2 percet vár csak a becsatlakozó járatra a fővonali szerelvény, Miskolcon pedig 7 percük van az aluljárón átrohanni az utasoknak - s ez az ideális eset, ilyenkor még nem is késik a mellékvonali járat.

Az Index úgy tudja, a problémák megoldására azt a belső utasítást kellene megváltoztatni a MÁV-nál, amely szerint nem várhatnak egy percet sem az indulással az ütemes menetrendet tartó fővonali járatok. Ha a várakozás legalább a "látótávolságban" érkező mellékvonali vonatokra érvényes lenne, sokkal kevesebb lenne a panasz.