Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mennyit keres a magyar felső vezető?

2004.12.21. 14:09
Nagy a különbség Magyarországon a felső vezetők fizetése és az átlagos keresetek között - de korántsem akkora, mint például az USA-ban. Ha egy első számú vezető sikeresen végzi a munkáját, akkor az alapfizetését jóval meghaladó összeg is érkezhet a bankszámlájára.
Míg Magyarországon az átlagos munkabér a nyugat-európai szint negyedét, harmadát éri el, addig a felsővezetők keresetében nem mutatkozik ilyen nagy különbség - mondta a Napi Gazdaságnak Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger Kft. ügyvezetője. Tapasztalatai szerint a sikeres iparágakban tevékenykedő vállalatok első vezetője akár annyit is kereshet, mint nyugat-európai társa. A menedzserfizetések nagyon szóródnak: 800 ezer - egymillió forinttól kezdődnek, de nem ritka a többmilliós havi fix sem - véli Deák Andrea, a Neumann International ügyvezetője.

Itthon kevesebb

A mindenkori kereset függ a vállalat méretétől, forgalmától, földrajzi elhelyezkedésétől (a kelet- és nyugat-magyarországi fizetések között például 20-30 százalékos differencia van), és attól is, hogy a cég külföldi vagy magyar tulajdonban van-e. A vezetők fizetése fix és mozgó bérből, valamint egyéb juttatásokból áll. A bónusz nagysága is az iparág sikerességétől függ, általában a fix rész 30-50 százalékát teszi ki, de egyes vállalatoknál akár annak teljes összegét is meghaladhatja - mondta Lipcsei.

A juttatások kedvelt formája a részvényopció, kft.-k esetében pedig a tulajdonrész átengedése. Ezek a vezetők megtartását szolgálják: ha ugyanis az első ember tulajdonos is egyben, akkor egyértelműen jobban érdekelt a sikeres működésben és jobban meggondolja a munkahelyváltást is. A gyakorlatban sokszor nyilatkozat rögzíti, hogy abban az esetben, ha a vezető elmegy a cégtől, vissza kell szolgáltatnia a részvényeket vagy a tulajdonrészt. A végleges átengedés nem ennyire gyakori; főként ügyvédi irodáknál, jogi vagy adótanácsadó cégeknél fordul elő, így partnerré lép elő a vezető. A részvényeket általában nem lehet eladni, "csak" az osztalékot élvezheti a tulajdonos. A multinacionális vállalatok első számú vezetői mindenképpen kapnak részvényopciót, de ezt a teljesítményhez kötik: az árbevételhez, a profithoz vagy más gazdasági mutatóhoz - mondta Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezetője.

Így a magyar gyakorlatban a legalacsonyabb éves vezetői fizetéssel és átlagos bónusszal, valamint opciókkal számolva az első emberek minimum nyolcszorosát kapják a 140 ezer forintos bruttó átlagkeresetnek. Ezek mellett természetesen kap a vezető szolgálati laptopot, mobiltelefont és autót, ezt magáncélra is használhatja, és sok esetben a vállalat még az adóterheket is átvállalja - mindez alku kérdése. További lehetséges juttatás például a költözés támogatása, ha a pozíció betöltése érdekében lakhelyet kell váltani. A vállalat néha egy évig is bérel a felső vezetőjének lakást és az összes költözéssel járó költséget állja - mondta Lipcsei. Mindezek mellett egyes helyeken járnak még egészségügyi támogatások, biztosítások is.