Gusztáv
3 °C
6 °C

Még várni kell a vonatokra

2005.08.29. 08:19
Amíg a KDB nem dönt a Bombardier jogorvoslati kérelméről, nem léphet hatályba a MÁV és a győztes Stadler közötti szerződés az elővárosi-motorvonatokról.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szeptember 13-ig dönt a MÁV elővárosimotorvonat-tenderén vesztes Bombardier három jogorvoslati kérelmére indított legújabb eljárásában - derült ki a KDB pénteki tárgyalásán. A testület ugyanis tíz nappal meghosszabbította a Bombardier fellebbezésétől számított 30 napos határidőt. (A MÁV és a győztes Stadler közötti szerződés tehát még nem lép hatályba, annak ugyanis egyik feltétele, hogy a KDB ne találjon jogsértést az eljárásban.)

Nincs jogsértés?

A Stadler indítványozta, hogy a döntőbizottság a következő öt évre tiltsa el mindennemű magyarországi közbeszerzéstől a Bombardiert. A svájci cég a Bombardier sorozatos jogsértésére hivatkozva állt elő ezzel. A kanadai vállalat szerint viszont túl azon, hogy a Stadler „kérése" az adott pillanatban jogi szempontból sem állja meg a helyét (például azért, mert a jelen eljárásban a cég az egyik érintett), tartalmilag sem értelmezhető, hisz az eddigi eljárások során a KDB egyetlen alkalommal sem állapította meg a Bombardier jogsértését.

A Bombardier egyebek között azt kifogásolja a MÁV legutóbbi eljárásában, hogy a vasúttársaság a Stadlert is felkérte az újabb ajánlattételre, miközben erre a KDB nem kötelezte a MÁV-ot.

Az ajánlattétel kifejezés egyébként kulcsfontosságúvá vált a pénteki tárgyaláson. A Bombardier szerint ugyanis a vasúttársaság ajánlattételre kérte fel a cégeket, márpedig az ő jogértelmezésében akkor ennek időpontjában, vagyis augusztus 1-jén mindkét cégnek rendelkeznie kellett érvényes bankgaranciával, ám szerinte a Stadlernek akkor ilyen nem volt. A MÁV illetékese viszont úgy érvelt, hogy a vasúttársaság az árelemek pontosítására vonatkozó ajánlatot kért a cégektől.

Emellett a Bombardier azt is szóvá tette, hogy legutóbbi, a MÁV által kirívóan alacsonynak tartott árajánlatát érvénytelenítették. A kirívóan alacsony ár ugyanis a jogszabály szerint nem lehet oka annak, hogy a céget kizárják az eljárásból, ráadásul a cég szerint valós árelemeket adott meg, s azokra teljes körű magyarázatot is adott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!