Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Március 3-án állnak meg a vonatok

2007.01.17. 19:00
Március 3-án közlekedik utoljára személyvonat azon a 14 mellékvolnalon, amelyeket a gazdasági minisztérium már korábban a "személyszállítási forgalom szüneteltetésére" ítélt. Jönnek a Volán-buszok, amelyeket a MÁV készülő tájékoztatási kampányában tilos vonatpótló busznak titulálni, hiszen nem is vasúti tarifákkal szállítanak.

Március 3-án szűnik meg a személyszállítás 14 vasúti mellékvonalon – tudtuk meg. A már korábban személyszállításiforgalom-szüneteltetésre ítélt vonalakon március 4-étől a helyi Volán társaságok veszik át a forgalmat. A februárra vásárolt vasúti bérletek, illetve az elővételben vett vonatjegyek az első két napon, azaz március 5. éjfélig lesznek használhatóak a buszokon.

2007 tavaszán megszűnő MÁV-vonalak
No. Menetrendi mező száma Megszűnő vonal (megmaradó rész) Hossz (km) Megye
1. 13 (Tatabánya-)Környe-Pápa 86 KoE/GMS/Ves
2. 14 Pápa-Csorna 37 Ves/GMS
3. 24 Zalabér-Batyk-Zalaszentgrót 6 Zal
4. 27 Lepsény-Hajmáskér(-Veszprém) 31 Fej/Ves
5. 62 Sellye-Villány 58 Bar
6. 76 Diósjenő-Romhány 18 Nóg
7. 84 Kisterenye-Kál-Kápolna 55 Hev/Nóg
8. 88 Mezőcsát-Hejőkeresztúr(-Miskolc) 17 BAZ
9. 95 Kazincbarcika-Rudabánya 15 BAZ
10. 112 (Nyíregyháza-)Nagykálló-Nyíradony 23 SSB/HaB
11. 129 Murony-Békés 8 Bék
12. 151 Kunszentmiklós-Tass-Dunapataj 50 BKK
13. 152 Fülöpszállás-Kecskemát alsó(-Kecskemét) 39 BKK
14. 153 Kiskőrös-Kalocsa 31 BKK
Jelenleg vonatpótló busz, az szűnik meg
15. 48 Pincehely-Tamási 17 Tol
16. 49 Dombóvár-Lepsény 94 Tol/Som/Fej
17. 49A Tamási-Fürged 20 Tol
18. 62 (Barcs-)Középrigóc-Sellye 36 Som/Bar
19. 64 (Pécs-)Pécsvárad-Bátaszék 45 Bar/Tol

Ugyancsak március 4-étől vesznek át a Volán járatok az öt, jelenleg vonatpótló buszokkal kiszolgált vonalból kettőt. A Barcs és Sellye, illetve a Pécsvárad és Bátaszék között közlekedők így az eddig a MÁV által biztosított buszok helyett március elejétől Volán autóbuszokkal utaznak. A másik három, jelenleg vonatpótló buszokkal lefedett vonalat egyelőre azért nem adják át, mert az ott járó buszokra kötött szerződés ezt nem teszi lehetővé. Amint a szerződésük lejár – vélhetően április elején –, ezek helyett is Volán-járatok fognak közlekedni.

Nem vonatpótló

A MÁV-nak és a Volánnak is készülnie kell a gazdasági tárcától kapott utasítások szerint az utasok és dolgozóik tájékoztatására is. Legkésőbb február 7-én délután ki kell rakni azokat a plakátokat, amelyeken a változásokról tájékoztatják az érintett vonalakon az utasokat. A plakátokon egyebek között az utolsó vonat és az első busz indulásának idejét is fel kell tüntetni, a buszok menetrendjéről pedig szintén előre, plakátokon kell tájékoztatni a közönséget. A buszok esetében a tárca már megtiltotta a vonatpótló kifejezés használatát, hiszen egyszer és mindenkorra ezek veszik át a vonalakon a személyszállítást.

Az állomások dolgozóinak többsége az Index információi szerint marad a vasút alkalmazásában: nem klasszikus vonalbezárásokról van ugyanis szó, a legtöbb pályaszakaszon lesz a jövőben is teherforgalom. A személyszállítás megszűnésével így elsősorban mintegy 90 kalauz szabadul fel, ez viszont hiányszakma a MÁV-nál, így rájuk más vonalakon ugyancsak vár munka.