Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megint semmis a Máv-tender

2005.07.05. 16:30
Az ajánlatkérő MÁV megsértette a közbeszerzésekről szóló törvény több bekezdését, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az elővárosi vonatokra kiírt tendert.
A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a MÁV motorvonattender június 1-jén kihirdetett eredményét. A döntőbizottság a 2005. július 4-i határozatukban megállapította, az ajánlatkérő MÁV megsértette a közbeszerzésekről szóló törvény több bekezdését.

Törvénysértés

A bizottság megsemmisítette az ajánlatkérő eljárást lezáró döntését, amely magában foglalta a nyertesre és a kérelmező Bombardier ajánlatának érvénytelenségére vonatkozó döntéseket. A döntőbizottság az újabb ajánlatkérői eljárást lezáró döntés meghozatalát feltételhez kötötte. Eszerint az ajánlatkérő MÁV tegye lehetővé, illetve kötelezővé, hogy a Bombardier cég - megfelelő határidő biztosítása mellett - a 365,56 euro/férőhely/év ajánlati árának kötöttsége mellett megadja a karbantartási költségre, a járműtisztítás kiszerelési költségre, és az egyéb költségekre vonatkozó rész-, illetve alszempontokra - a műszaki ajánlatban megadott műszaki tartalommal összhangban álló - valós árelemeit.

A jogorvoslati kérelem ezt meghaladó részeit a döntőbizottság elutasította. A döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Bírósághoz a felek keresetet nyújthatnak be a határozat közlésétől számított 15 napon belül. A MÁV Rt. 30+30 villamos elővárosi motorvonat beszerzésére és üzemeltetésére írt ki pályázatot, melyet a június 1-jén kihirdetett eredmény szerint a Stadler nyert meg, a másik pályázó, a Bombardier ajánlatát érvénytelenítették. A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a Bombardier cég adott be jogorvoslati kérelmet.

Nem először

A MÁV március közepén zárta le azt a tendert, amelynek tétje az volt, melyik cég szállítja az elővárosi közlekedésben hadrendbe állítandó hatvan korszerű motorvonatot. A közbeszerzés legújabb botrányát az Index robbantotta ki, amikor megírta, hogy a MÁV által nyertesnek nyilvánított Stadler Bussnang AG olyan módon kívánta teljesíteni a 40 milliárd forintról - egyébként az ő kérésére - 20 milliárdra leszállított árbevételi követelményt, hogy anyacége, a Stadler Rail AG adatait adta be ajánlatként. A Közbeszerzési Döntőbizottság először május elején nyilvánította semmisnek a tendert, és tízmillió forintra meg is büntette a Mávot. A döntőbizottság indoklása szerint a MÁV megsértette a közbeszerzési törvényt.

Az ismételt eljárásban a Máv ismét a Stadlert nyilvánította nyertesnek, ez ellen a Bombardier másodszor is fellebbezett.