Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Létrejön a világ legnagyobb bankja

2005.02.21. 08:27
Tokióban megszületett az egyezség a Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. és az UFJ Holdings Inc egyesülésének részleteiről. A fúzió eredményeképpen a világ legnagyobb, a decemberi adat szerint 1900 milliárd dollárnak megfelelő mérlegfőösszegű bankja jön létre.
Tokióban megszületett az egyezség arról, hogy milyen feltételekkel egyesül Japán második és negyedik legnagyobb pénzintézete, a Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. (MTFG) és az UFJ Holdings Inc. A két bank még tavaly nyáron hozott elvi döntést a fúzióról, amelynek eredményeként a világ legnagyobb, a decemberi adat szerint 1900 milliárd dollárnak megfelelő mérlegfőösszegű bankja jön létre - jelenleg az amerikai Citigroup Inc. áll az élen 1480 milliárd dollárral -, de akkor még nem rögzítették a pénzügyi részleteket. Érdekesség, hogy a magyar GDP 2003-ban nem érte el a százmilliárd dollárt.

Feláras ügylet

A két bank vezetésének mostani megállapodása értelmében az MTFG tulajdonosai 1:1 arányban váltják át részvényeiket az új, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. nevű bank részvényeire, míg az UFJ befektetői 0,62 részvényt kapnak minden egyes jelenlegi papírjukért.

Az ügylet 3080 milliárd jenre értékeli az UFJ-t (1 dollár=105,5 jen), ami a pénteki árfolyamhoz képest 3,1 százalékos felárat jelent - írta a Bloomberg. Elemzők szerint a részvényesek jóvá fogják hagyni a megállapodást, annak ellenére, hogy a harmadik legnagyobb japán bank, a Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. (SMFG) tavaly augusztusban nagyobb összegű, a jelenlegi árfolyamon 3690 milliárd jenes, szintén csak részvényes ajánlatot tett az UFJ-re. Az UFJ vezetése ugyanis határozottan az MTFG-vel való egyesülést pártolja, ráadásul kétséges, hogy az SMFG képes lenne-e magába olvasztani az UFJ-t.

Az új bank az áprilissal kezdődő üzleti évre 360 milliárd, a következő öt esztendőre 60-60 milliárd jenes, az egyesüléssel összefüggő kiadást vár, de úgy számol, hogy 2009-től évi 240 milliárd megtakarítás jelentkezik az addigra végrehajtandó hétszázalékos, hatezer fős leépítés, a fiókbezárások és a rendszerek integrációja nyomán.