Judit
2 °C
7 °C

Alacsony a magyar minimálbér

2005.08.16. 09:42
Az 1200 eurót is meghaladó francia vagy holland minimálbérnek alig hatoda a hazai, de az unióhoz utoljára csatlakozott országok között csak Szlovéniában magasabb a legkisebb kötelező fizetés.
Az EU-tagországok mintegy háromnegyedében van kötelező minimálbér, míg a többi államban általában ágazati minimumok vannak érvényben. A magyar minimálbér az új tagországok között a legmagasabbak közé tartozik.

A kelet-közép-európai országok közül csak Szlovéniában magasabb a minimálbér euróra átszámított összege, mint hazánkban; igaz, itt nagyon jelentős - több mint kétszeres - a különbség. Csehországban nagyjából a magyarországival megegyező a minimálbér öszszege, ugyanakkor a csatlakozásra váró Romániában és Bulgáriában csupán harmada-negyede az itteninek. A régi EU-tagországok közül a mediterrán államokban a szlovéniai szintet alig meghaladó értékek a jellemzők, míg az északi országokban ezer euró felett van a legalacsonyabb kereset. A 26 európai országra kiterjedő minimálbéradatokat az élet- és munkakörülmények javításáért dolgozó európai alapítvány (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) összegezte; a tanulmány a 2004-es értékekkel dolgozik, mivel ennél újabbak nem minden esetben álltak a kutatók rendelkezésére.

Mindenütt emelik az alsó határt

A tavalyi adatok összevetésén túl a szakértők az elmúlt egy évtized fejlődését is elemezték. Ebből kiderül, hogy mind Kelet-, mind Nyugat-Európában jelentősen emelkedett a minimálbér értéke. A legnagyobb növekedés persze térségünkben volt, hiszen abszolút értékben itt volt a legalacsonyabb a kiindulási bázis, és a gazdasági növekedés dinamikája is itt tett lehetővé nagyobb arányú emelkedést. Magyarországon például 1995-1998 között 60, 1998-2001 között 105, majd 2001-2004 között további 33 százalékkal nőtt az érdekegyeztetésen kialkudott országos minimálbér (mint ismeretes, az idén 53-ról 57 ezer forintra emelkedett, ám ez a felmérésben még nem tükröződik).

A minimálbér nagyságát az átlagos keresethez viszonyítva három csoportba lehet sorolni az európai országokat. Kelet-Közép-Európa legtöbb államában, valamint Spanyolországban 29-38 százalék között van e mutató; Szlovákiában, Bulgáriában és Nagy-Britanniában 40-44 százalék közötti értéket mértek, míg a régi EU-tagországok nagy részében a minimálbér megközelíti vagy eléri az átlagos kereset felét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?