Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Folyik az alku a minimálbérről

2005.11.14. 08:19
E hét végéig be kéne fejezni a tárgyalásokat, de egyelőre nem látszik, mi lesz a közös nevező az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A KSH számításai szerint a kilenc százalékos emelést jelentő 61 700 forint a minimum, ennyi lehet az egyszemélyes háztartás létminimumához kapcsolt minimálbér a módosuló adó- és járulékszabályok miatt.
Már havi 61 700 forintnál nagyobb összegről folynak a minimálbérről szóló egyeztetések - tájékoztatta a Világgazdaságot Dávid Ferenc, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének főtitkára. Bár a munkavállalók által javasolt 65, illetve a kormány által preferált 63 ezer forintos legkisebb keresetet továbbra is sokallják a munkaadók, ha a 2006-os minimálbér megközelíti a 62 ezret, akkor közel 9 százalékkal magasabb lehet az összege, mint az idei. A KSH számításai szerint az egykeresős, egyszemélyes háztartás létminimumához kapcsolt minimálbér a módosuló adó- és járulékszabályok miatt sem lehet 61 700 forintnál kevesebb.

Igaz, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén még nem született megállapodás , az idő sürget. A munka törvénykönyvének (Mtk.) módosítása ugyanis (amelybe a minimálbérre vonatkozó szabályzókat is beépítette a kormány) már az Országgyűlés előtt van, és legkésőbb november 21-ig nyújtható be hozzá módosító javaslat. Épp ezért a munkaadói oldal szóvivője, Károlyi Miklós sürgette, hogy legkésőbb e hét pénteken fejezzék be a béralkut. Az OÉT-en Herczog László, a szaktárca államtitkára elmondta, ha a két oldal érdemben megállapodik a minimálbérről, illetve a képzettségi szinthez kötött garantált bérminimumról, a kormány hajlandó visszavonni a legkisebb keresetre vonatkozó törvényjavaslatot. A munkaadói oldal egyelőre nem érdekelt a többelemű minimálbér bevezetésében, abban viszont igen, hogy hosszabb távra, akár három évre megállapodjunk a legkisebb keresetről - mondta Dávid Ferenc. Hozzátette: mindezt csak akkor tartja elképzelhetőnek, ha az Mtk. módosítását valóban visszavonja a kormány.