Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kormányrendelet a minimálbér 3 évre garantált emeléséről

2005.12.14. 19:31
Három évre előre meghatározta a kormány a minimálbér emelés mértékét. A tervek szerint január elsejével a mostani 57 ezerről 62 500 forintra nő a minimum fizetés, 2008-ig pedig 69 ezer forint lesz a legkisebb adható bér, viszont a középfokú végzettségüek számára nem lehet majd a minimálbér 125 százalékánál kevesebbet kifizetni.

Január elsejétől 9,6 százalékkal nő a minimálbér - mondta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy a kormány szerdán rendeletet alkotott a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról.

A továbbra is adómentes minimálbér 2006. január elsején 62.500 forintra, 2007. január elsején 65.500 forintra, 2008. január elsején 69.000 forintra emelkedik. A munkaügyi tárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy 2008-ra a minimálbér eléri az egy keresőre számított létminimum összegét.

Új elemként, szintén 3 évre határozták meg a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimumát is. Ez - fokozatos emelések után - 2008-ra a minimálbér 125 százaléka lesz a legalább kétéves gyakorlattal rendelkezők esetében.

Csizmár Gábor kitért arra is: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT) született megállapodás alapján a közszférában dolgozók bére átlag 4,8 százalékkal fog nőni január elsejétől.

Egyes alkalmazási formákban más és más időpontban lépnek be a különböző bérrendszerekbe az ennek megfelelő bérnövekedések - folytatta a miniszter.

A közalkalmazotti bértáblában garantált illetmények 2006. április elsejétől 3 százalékkal emelkednek átlagosan, a pótlékalap 3,7 százalékkal nő, a köztisztviselői illetményalap 5,1 százalékkal emelkedik. Ez utóbbi emelkedés a fegyveres szolgálati viszonyban állóknál már január elsejétől hatályba lép.

Csizmár Gábor hozzátette: a kormány döntött arról is, hogy jövő év január elsejétől 110 forintról 500 forintra nő az adómentesen adható belföldi kiküldetési napidíj összege. A külföldi kiküldetés napidíja 10 amerikai dollárról 15 eurónak megfelelő összegre változik, a nemzetközi közúti fuvarozásban foglalkoztatottak esetében 25 dollárról napi 25 euróra nő. A kormány teljesítette vállalt kötelezettségeit - összegezte az OÉT-ben, illetve az OKÉT-ben született bérmegállapodások jogszabályba öntését a tárcavezető.

A Fidesz szerint nem indokolt a "sikerjelentés". Halász János, az ellenzéki párt frakciójának szóvivője az MTI-nek megküldött közleményében azt írja: a polgári kormány több mint kétszeresére emelte a minimálbért, míg a Medgyessy-Gyurcsány kormány "csupán 12.500 forinttal".

A politikus úgy vélekedett, hogy a legkisebb bér adózás utáni összege az Orbán-kabinet ideje alatt 20 ezerrel, míg a mostani kormányciklusban mindössze 16 ezer forinttal emelkedett. Halász János a kormány 2006 áprilisára tervezett közalkalmazotti bérfejlesztéséről közleményében úgy fogalmaz: az nélkülözi a szakmai és költségvetési megalapozottságot.

A képviselő szerint a jövő évi költségvetésben a kormányzat nem biztosította a béremelés fedezetét, így az mára a "végzetesen eladósodott" önkormányzatokat terheli.