Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Magyarországra jön a bulvárkirály?

2004.07.09. 08:53
Várhatóan ősszel jelenik meg a piacon a négymilliós példányszámú német lap, a Bild, mely kiütné a nyeregből a vetélytársakat. Magyarországon meglehetősen erős a bulvárnapilap-piac, ám szakértők szerint megfelelő előkészítéssel lehet teret nyerni.
Egyelőre nagy titkolózás övezi az Axel Springer-Budapest Kft. (ASB) új vállalkozását, amely valószínűleg egy országos napilap megjelentetése lesz. Lapértesülések szerint a próbaszámot nyár végén, ősz elején jelentetnék meg, s a tervezett indulás valamikor októberben lenne.

Titkolóznak

Ehhez a szerkesztőség (melynek tagjait hirdetésekben már toborozza az ASB) felállásán kívül a nyomdai kapacitás is meglesz, hiszen a kecskeméti Petőfi Nyomda ASB által finanszírozott korszerűsítése, illetve bővítése várhatóan ősz elejéig befejeződik. Az ASB terveiről szerettük volna megkérdezni Bayer Józsefet, a társaság ügyvezető igazgatóját, ám ő csupán azt üzente, hogy e témában jelenleg nincs mit mondania.

A Financial Times Deutschland (FTD) tegnapi számában egyébként interjú jelent meg Mathias Döpfnerrel, az Axel Springer (AS) konszern elnökével, aki egyebek mellett elmondta, hogy a médiabirodalom más országokban is ki akar adni egy Bild típusú napilapot, s ennek kapcsán Magyarország - amely fontos piac az AS számára - is szóba került. Ennél konkrétabb információt az FTD-nek sem sikerült Döpfnertől szereznie.

Erős piac

Óvatosságát részben az magyarázza, hogy Magyarországon meglehetősen erős a bulvárnapilap-piac, ám megfelelő előkészítéssel lehet teret nyerni. Az AS előtt valószínűleg nemcsak a Németországban napi átlagban mintegy négymillió példányban eladott Bild piaci sikere lebeg: a tavaly ősszel - ugyancsak a német kiadó által - Lengyelországban bevezetett, Bild-típusú, országosan megjelenő Fakt (Tény) néhány hónap alatt piacvezető lett.

Nagy valószínűséggel az itthoni alaposabb előkészítést jórészt az indokolja, hogy a csaknem egy tucatot kitevő országos napilapok piacán való térhódításhoz igen nagy befektetésre és tulajdonosi türelemre van szükség. Ahogy a végső döntésről szóló információ is hiányzik, úgy a lap elnevezése is találgatások tárgya. A Napi Gazdaság érdeklődésére a kulturális tárca lapengedélyezési főosztályán elmondták, hogy az ASB-hez köthetően Bild, Reggel és Budapesti Reggel néven tartanak nyilván lapengedélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!