Eleonóra
-1 °C
2 °C

Másfélbillió forintba kerül a magyar egyészségügy

2004.10.28. 07:59
Jövőre az Egészségbiztosítási Alap (EA) valamivel több mint 1500 milliárd forintból gazdálkodhat, ami hét százalékos növekedésnek felel meg. Elmaradt az Országos Mentőszolgálat állomásainak eddig prioritásként szereplő felújítása, a fejlesztések elsősorban a járóbeteg- és a sürgősségi ellátást érintik.
Az idei takarékossági csomag miatt az egészségügyi tárcának összesen 16,7 milliárd forinttal kellett szűkítenie költségvetését. Ezen belül a minisztériumi kiadásokat 6,77 milliárddal, míg az EA-alapot kilencmilliárddal kurtították meg.

Megszorítások

Egyebek között elmaradt az Országos Mentőszolgálat állomásainak eddig prioritásként szereplő felújítása és a mentőautók cseréje. E projekteket ugyanis ingatlanhasznosításból próbálták volna megoldani, ám az értékesítés egyelőre nem sikerült.

Mivel az első pályázatokat várhatóan novemberben írják ki, az így befolyó négymilliárd forintot jövőre használják fel, szintén a sürgősségi ellátás fejlesztésére. Ugyancsak a megszorítások miatt került várakozólistára az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (1,2 milliárd) és az Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet (0,332 milliárd) fejlesztése.

Prioritások

A jelenlegi egészségügyi struktúrában az EA harmada jut pénzbeli ellátásra, húsz százaléka gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre, 45 százaléka pedig szolgáltatásra. Mivel az egészségügyi reform elmarad, a fejlesztések elsősorban a járóbeteg- és a sürgősségi ellátást érintik, míg prioritásként megmaradt a népegészségügyi programok, illetve a diagnosztikai és terápiás készülékek fejlesztése.

Ugyanakkor egyes programokat az idén a Draskovics-csomag intézkedései miatt 2005-re kellett átütemezni, ilyen a védőnői finanszírozási rendszer reformja és a háziorvosi ellátás fejlesztése. Ez utóbbihoz tartozik majd az úgynevezett praxisalap létrehozása, amely százmilliós nagyságrendű lesz.

A gyógyszerkassza 284 milliárd forintból gazdálkodhat majd, ez az idei 242 milliárdos előirányzathoz képest jelentős, ám a várakozások szerinti 278 milliárdos végösszeghez képest minimális növekedés. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a korábbi évek húsz százalékos gyógyszerköltség-növekedéséhez képest jövőre egy számjegyű emelkedést várnak.