Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyarország újra busznagyhatalom lesz?

2004.10.13. 07:59
Az egész kelet-közép-európai térséget kisbuszokkal kiszolgáló összeszerelő üzemet kíván építeni Magyarországon az Indcar SA. Az évente mintegy félezer járművet előállító spanyol cég a pécsi Pannon Volán Rt.-vel kezdett tárgyalásokat egy legalább száz dolgozót foglalkoztató gyártóbázis létrehozásáról.
Minden jel szerint 2006-tól egy Magyarországon felépítendő összeszerelő üzemből kívánja kiszolgálni kelet-közép-európai vevőit a spanyol Indcar SA. A különböző alvázakon évente mintegy félezer, döntően 16-36 személyes járművet előállító arbuciasi székhelyű cég - amely Európa egyik legnagyobb kisbuszgyártója - a közelmúltban a pécsi székhelyű Pannon Volán (PV) Rt.-vel kezdett tárgyalásokat egy közösen üzemeltetett gyártóbázis létrehozásáról - erősítette meg Gungl János, a PV vezérigazgatója. Az Indcar termékeinek mintegy kétharmadát az európai uniós piacokon értékesíti.

Száv év

Gungl elmondta, a több mint százéves gyár tulajdonosaival még a nyáron vették fel a kapcsolatot. Az Indcar elsősorban olyan magyar partnert keresett, amelyik rendelkezik üzemeltetési tapasztalatokkal, biztosítani tudja az összeszerelő üzem és a hozzá kapcsolódó logisztikai központ indításához szükséges legalább százfős szakképzett munkaerőt, s olyan területtel is rendelkezik, amelyen a milliárdos nagyságrendű beruházási program megvalósulhat.

A jelenleg 335 járművet üzemeltető társaság vezérigazgatója kifejtette, az autóbusz-felújítások kapcsán az összeszerelésben is jelentős tapasztalataik vannak, az egyik telephelyük pedig alkalmas lehet akár egy nagyobb volumenű zöldmezős beruházás megvalósítására is.

Kényszerű döntés

Ami pedig a munkaerőt illeti, épp néhány héttel ezelőtt váltak meg több mint nyolcvan szakképzett dolgozójuktól. A kényszerű döntést az indokolta, hogy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Pécsi Közlekedési Rt. 108 Ikarus típusú autóbuszát ezentúl nem a PV-nél javíttatja.

Az Indcar nemcsak a dolgozók betanítását, a technológia átadását, hanem a buszok értékesítését is vállalja. Gungl ugyanakkor közölte, nem tisztázott még, hogy az összeszerelő üzemet milyen formában működtetnék, s annak első ütemét tekintve pontosan mekkora beruházást kíván megvalósítani a spanyol fél.