Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Meghalt a McDonald's elnöke

2004.04.19. 16:45
A gyorsétteremlánc hatvanéves vezetőjét szívroham vitte el. Cantalupo 2003 január elseje óta volt a világ legnagyobb gyorsétterem-láncának vezetője.
"Mély fájdalommal kell bejelentenem, hogy Jim Cantalupot, elnök-vezérigazgatónkat hirtelen és váratlanul ragadta el a szívroham ma reggel, Orlandóban" - közölte Andrew J. McKenna a McDonald's igazgatótanácsának elnöke a társaság közleményében. Cantalupo a gyorsétterem-lánc főhadiszállásán tartózkodott, amikor meghalt. McKenna szerint "Jim egy fantasztikus ember volt, egy vezéregyéniség, aki energiával és szenvedéllyel töltötte meg munkáját. Kitörölhetetlen nyomot hagyott maga után a McDonald's világában."

Ki lesz az utód?

A társaság nem hozott nyilvánosságra információt arra vonatkozóan, hogy ki lesz Cantalupo utóda, aki 2003 január elseje óta volt a világ legnagyobb gyorsétterem láncának vezetője. Cantalupo 28 éve, 1976 óta dolgozott a társaságnál, ahol mint könyvvizsgáló kezdte meg munkáját. Közel tíz év után lett az északkeleti régió vezetője, 1987-ben jelölték a McDonald's International elnökének, 1991-ben pedig vezérigazgatónak.

Cantalupo Jack M. Greenberget váltotta az elnök vezérigazgatói székben, s nem sokkal munkája megkezdése után tiltakoznia kellett egy szótár bejegyzése ellen, melyben McJob kifejezés alatt a következő meghatározás állott: "rosszul fizetett, kilátástalan munka". Ez nemcsak a cégnél dolgozókat sérti, hanem az egész iparban dolgozó több mint 12 millió munkatárs arculcsapása" - mondta akkor az elnök-vezérigazgató.

A McDonald's a legnagyobb gyorséttermi hálózat több mint harmincezer étteremmel és négyszázezer munkatárssal rendelkezik világszerte. A társaság papírjai 46 centtel 27 dollárra estek vissza a hír hallatán.