Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Cégnyilvántartás: vizsgálat közben a tendereztetés zavartalanul folyik

2008.05.19. 10:49
Még mindig tart az igazságügyi minisztériumban a cégszolgálat működéséről folyó, lényegében a Microsec-szerződéseket érintő vizsgálat. Ennek befejezését korábban április végére ígérte a tárca, a csúszást most azzal indokolják, hogy egy bonyolult, régóta működő rendszert kell áttekinteni. Közben a minisztérium egy konzorciumban csaknem egymilliárd forintos uniós támogatást kapott a cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztésére és korszerűsítésére.

Április elején írta meg az Index, hogy súlyos problémák vannak a magyar cégnyilvántartással: csaknem kétszázezer magyar vállalkozás adatai vitathatók a bíróság előtt, mert azokról többféle, elvileg közhiteles adatot tartanak nyilván, más szerepel ugyanis a cégközlönyben és más a Országos Céginformációs és Cégnyilvántartó Rendszerben.

A cégszolgálatot az igazságügyi minisztériummal kötött szerződés alapján végző Microsec Kft. ügyvezetője, Vanczák József az Index akkori kérdésére elismerte: lehetnek a cégjegyzékekben olyan adatok, amelyek valamilyen okból nem jelentek meg a Cégközlönyben, bár megjegyezte, hogy a Cégközlöny, noha közhiteles adatok vannak benne, nem közhiteles cégnyilvántartás. A minisztériumban – a tárca jogi főosztálya már 2004-ben készített egy átfogó, a Microsec-szerződésekkel kapcsolatban több kritikát megfogalmazó feljegyzést – akkori kérdésünkre azt mondták: folyik, és várhatóan április végére befejeződik a "minisztérium cégszolgálata működésének, technikai hátterének, finanszírozási körülményeinek áttekintése".

A vizsgálat azonban még mindig nem ért véget, amit a minisztérium azzal indokol, hogy "egy bonyolult, régóta működő rendszert kell áttekinteni". Az viszont újfent megígérték, hogy a vizsgálatot követően annak eredményéről tájékoztatást fognak adni.

A helyzet érdekessége, hogy miközben folyik a teljes cégnyilvántartási rendszer vizsgálata, az IRM és Országos Igazságszolgáltatatási Tanács konzorciuma egy uniós programból 988 millió forintnyi támogatásra pályázott "Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése" címen. A támogatási kérelemben az NFÜ megbízásából eljáró Váti Kht. 971 millió forintot jóvá is hagyott.

Vagyis, miközben vizsgálják, hogy jól működik-e a jelenlegi rendszer, aközben uniós támogatással már annak a fejlesztését tervezik. Igaz, a 971 millió forintból eddig lényegében még semmit nem költöttek el. Az első közbeszerzési eljárást áprilisban indították, az EU hivatalos lapjában április 19-én jelent meg "Szakértői kapacitások biztosítása az IRM-OITH által meghatározott informatikai projektje vonatkozásában" címmel, az informatikai szakértő igénybevételére a teljes keretből 58 millió forintot lehetne felhasználni.

Ennek a tendernek a jelentkezési határideje már lejárt, eredmény még nincs. És nem is tudni, mikor lesz: a közbeszerzési eljárást ugyanis megtámadták a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, és a panasz nyomán a KdB meg is indította a jogorvoslati eljárást. Mivel azonban az eljárást nem függesztette fel, az IRM-től kapott válasz szerint a beérkezett pályázatok bírálatát végző értékelő bizottság folytatta munkáját. Így lehet, hogy hamarabb meglesz az első tender eredménye, mint a céginformációs rendszer alapos vizsgálatáé.