Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyarországon többet csalnak

2007.02.07. 07:42
Magyarországon egy év alatt minden ötödik fogyasztó vált valamilyen csalás áldozatává - derül ki egy felmérésből. Itthon minden huszadik megkérdezett találkozott korrupcióval.

Magyarországon sokkal gyakrabban károsítják meg a fogyasztókat a kereskedők és a szolgáltatók, mint a nyugat-európai országokban – derül ki abból a most közzétett felmérésből, amelyet több közvélemény-kutató cég együttesen készített. Az EUICS névre keresztelt tanulmányt az EU15-ben, valamint három új tagállamban – Magyar-, Lengyel- és Észtországban – végezték el 2005 folyamán, és az eredmények azt mutatják, hogy 2004-ben a megkérdezettek hány százaléka vált különböző típusú bűncselekmények áldozatává.

A jelentésből kitűnik, hogy hazánkban egy év alatt minden ötödik fogyasztó vált valamilyen csalás áldozatává. A közvélemény-kutatók idesoroltak minden olyan esetet, amikor valamilyen áru vagy szolgáltatás minősége vagy mennyisége nem felelt meg az ígértnek, vagy a pénztárnál többet számláztak a feltüntetett árnál. Ennél csak az észteket és a görögöket verik át gyakrabban, míg a nyugat-európai országokban legfeljebb a fogyasztók tizede számolt be hasonló kellemetlen tapasztalatokról.

A kelet-közép-európai országok lakosai a korrupcióval is gyakrabban találkoznak: Magyarországon minden huszadik megkérdezett adott számot ilyen esetről (Németországban csak minden kétszázadik). Az EUICS eredménye ezen a ponton összecseng a Transparency International rendszeresen kiadott korrupciós indexének megállapításaival.

Ezzel szemben hazánkban erőszakos bűncselekményektől kevésbé kell tartani, mint a nyugat-európai államokban. Szexuális zaklatás a vizsgált országok közül nálunk fordul elő a legritkábban, és a rablások, utcai támadások tekintetében is a legjobbak között vagyunk. Ugyanez vonatkozik az autólopásokra is: hazánkban a megkérdezettek 0,2 százaléka volt áldozata ilyen bűncselekménynek, ennél csak Ausztria büszkélkedhet alacsonyabb mutatóval.

A vagyon elleni bűncselekmények alapján egyébként London a legveszélyesebb város Európában. A londoniaknak csaknem egyharmada számolt be rablásról, betörésről vagy zsebtolvajlásról 2004-ben, ez a (más felmérésekben szereplő) New York-i értéknél is magasabb. Robert Manchin, az EUICS-felmérés egyik szerzője ezt azzal magyarázza, hogy London az EU leggazdagabb városa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!