Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újra módosítják az államháztartás idei hiányát

2004.10.22. 09:03
Kapcsolódó cikkek (1)
Adótartozások elengedése dagasztja tovább az államháztartás idei hiányát: a 2003-as évről szóló zárszámadási törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok 1042,1 millió forinttal növelhetik az idei deficitet.
Az államháztartás idei hiánya 1042,1 millió forinttal lehet magasabb, a növekedés hátterében adótartozások elengedése áll a 2003-as évről szóló zárszámadási törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító javaslatok alapján.

El kéne engedni

A Millenáris Park üzleti alapú hasznosításában közreműködő Kisrókus 2000 Ingatlanhasznosító Kft. adótartozása 729 millió forintra rúg, a kapcsolódó késedelmi kamat pedig 275,1 milliót tesz ki. Az indokolás szerint az APEH áfatartozást állapított meg a kincstári vagyonba tartozó kft.-nél, időközben jogerős bírósági döntés is született a fizetési kötelezettségről, amelynek végrehajtása a társaság vagyonára terjed ki. A lefoglalás érintené az innovációt, a jövő technológiáit és társadalmát bemutató Jövő Háza program végrehajtását is, ezért kezdeményezik a tartozás elengedését.

A 100 Tagú Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet köztartozása egy szponzorálási konstrukción alapul, amit az adóhatóság szintén hibásnak minősített. A nonprofit egyesületként működő szervezet költségvetési támogatásban nem részesül, likviditási helyzete pedig nem teszi lehetővé a tartozás rendezését. A tartozás egyébként a kamatokkal együtt 37,1 millió forint.

A költségvetés hiánya papíron ezekkel 686,655 milliárd forintra emelkedik, ami köszönő viszonyban sincs a Pénzügyminisztérium által erre az évre várt 978,58 milliárd forinttal: utóbbi azonban nem szerepel a hatályos költségvetési törvényben, szemben az előzővel.

Igények

Szintén az idei költségvetést érinti az a javaslat, amely szerint az ÁPV Rt. hozzárendelt vagyona záró pénzkészletének összege nem haladhatja meg a 25 milliárd forintot. A törvényben tízmilliárd szerepel, de a 2005-re tervezett privatizáció előkészítése ezt igényli.

Az MFB által idén vállalható árfolyam-garancia kerete 460-ról 530 milliárd forintra emelkedhet, a további gazdaságfejlesztési lépésekkel összhangban - szerepel egy másik indítványban. A költségvetési bizottság terjesztette elő azt a javaslatot, amely szerint Söjtör önkormányzata mentesülne 35,8 millió forint jogtalannak minősített támogatás visszafizetése alól. Ez az önkormányzat látta vendégül a Medgyessy-kabinetet a "söjtöri ebédre", amit egy budai étteremből rendeltek meg. A pártok közötti véleménykülönbségre utal, hogy az előterjesztő képviselője a javaslattal nem ért egyet