Rászáll a gyógyszerpiacra az APEH

2006.03.08. 08:05
Meglepetésként érte a gyógyszerforgalmazókat, hogy felkerültek az APEH listájára, azon tevékenységek körébe, amelyeket az adóhivatal kiemelten tervez vizsgálni az idén. A listán szereplő ágazatokról nyilván azt feltételezi a hatóság, hogy az átlagosnál nagyobb az esélye az esetleges visszaéléseknek vagy jelentős költségvetési kiadási kapcsolatok jellemzőek rájuk.
A listán szereplő ágazatokról nyilván azt feltételezi a hatóság, hogy az átlagosnál nagyobb az esélye az esetleges visszaéléseknek vagy jelentős költségvetési kiadási kapcsolatok jellemzőek rájuk. Az APEH ellenőrzési irányelvében a következőket fogalmazza meg: a jelentős költségvetési kapcsolatok miatt kiemelten kell vizsgálni a gyógyszerforgalmazás teljes vertikumát, különös tekintettel a gyógyszertámogatásra.

Nemcsak a gyógyszerforgalmazás, hanem a gyógyászati segédeszközök piaca is előtérbe kerül az idei vizsgálatok során - pontosította az eddigi ismereteket Juhász István, az APEH elnökhelyettese. Tájékoztatása szerint az APEH információi arra utalnak, hogy a gyógyszer-támogatási kasszát jelentősen érintő visszaélések is történhetnek e területeken, ám ennél részletesebb felvilágosítással nem kívánt szolgálni.

Ebből a körből származó korábbi ellenőrzési tapasztalatokról az adóhivatal nem tudott beszámolni, mivel eddig nem vizsgálták kiemelten a gyógyszerforgalmazókat. Kérdésünkre Juhász István elmondta még, hogy nem egy jól behatárolható földrajzi területre, hanem Magyarország egészére terjednek ki a vizsgálatok, amelyek egyaránt érinthetik majd a nagy- és a kiskereskedőket, vagyis a gyógyszertárakat is.

A gyógyszerkasszát így is túl fogják lépni

"A kiemelt ellenőrzések híre megdöbbentette a piaci szereplőket. Fogalmam sincs, mire gondolhatnak, akik ezt kitalálták" - nyilatkozta a Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, a Hungaropharma Rt. vezérigazgatója. A piacon az árrés hatóságilag maximált, a tevékenység erősen szabályozott, a visszaélésre tehát korlátozott a lehetőség: azok nem gyakoribbak vagy jellemzőbbek, mint bármely más tevékenység esetén. A Hungaropharma kiemelt adózóként kétévente egyébként is átesik egy APEH-vizsgálaton és eddig semmi rendkívülit nem találtak a cégnél - állítja Szabó Ferenc.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke csodálkozna azon, ha az évről évre alultervezett gyógyszerkassza túllépését ezek a vizsgálatok meg tudnák fékezni. Szerinte a gyógyszertárakat folyamatosan ellenőrzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, s jelentős visszaéléseket nem tártak fel a privatizáció óta eltelt időben.

Erre nincs is lehetőség a patikák minden részletre kiterjedő adatszolgáltatási és elszámolási rendszerében: a beszerzés és az értékesítés gyógyszerről-gyógyszerre sorra vehető és összehasonlítható, ellenőrizhető. Annak kiderítése, hogy az előírt módon kitöltött vényen szereplő taj-szám mögötti személy járt-e az orvosnál, nem várható el a gyógyszertáraktól - közölte az elnök, aki szerint ezzel együtt nincs kifogásuk az ellen, hogy az APEH kitüntetett figyelmet szentel az idén a gyógyszerpiacnak, és biztos benne, hogy a vizsgálatok a szakma tisztességét igazolják majd.

Lehet, hogy voltak visszaélések

Kerekesné Nemes Mária, az OEP elemzési és szakmai ellenőrzési főosztályvezető-helyettese szerint ugyan nem lehet kizárni, hogy történtek visszaélések, de ezek inkább egyedi és kis volument érintő esetek. A gyógyszertárak éves ellenőrzése során a gyógyszer-támogatási keretnek jó, ha egy ezrelékét visszavonják. Tavaly gyógyszerár-támogatásra több mint 350 milliárd forintot fordított az OEP (ebből több mint 18 milliárd forint tartozott a közgyógyellátás keretébe). Ezzel szemben a főosztály által a legutóbbi időszakban kezdeményezett ellenőrzések a 100 százalékban támogatott, illetve a különkeretes gyógyszerek körében mindössze 26,5 millió forint visszavonást eredményeztek.

Az APEH elnökhelyettese szerint a lehívott támogatási keret nagysága - évi 300 milliárd forint - indokolja a gyógyszerforgalmazás alapos vizsgálatát. Ráadásul a gyógyszertárak egyéb módon, például előleg formájában vagy az árréstömegük alakulása alapján is támogatáshoz juthatnak. A szubvenció jogszerű igénybevételét az APEH többek között a társasági adóval és az áfával kapcsolatban ellenőrizheti.  • Hírek
  • Személyi kölcsön