Valér
4 °C
8 °C

Medgyessy: prosperál a gazdaság

2003.07.09. 10:04
Nem megszorítások kellenek a költségvetésben, hanem takarékosság. Az országnak pedig, hogy profitálhasson a világgazdaság várható fellendüléséből, a versenyképességén kell javítania. Erről Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt a Napi Gazdaságnak adott interjúban. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság nincs válságban, de a magyar gazdaságpolitikában nagyon sok a tennivaló.
"Az egész világ és Európa egésze növekedési deficittel küzd. Ennek ellensúlyozására a magyar gazdaságpolitikának nagyon sok tennivalója van, de a válság minősítés kifejezetten politikai természetű, semmi más oka nincs. Politikusnak pedig érdemes tudnia: óvatosan kell bánnia a minősítgetésekkel, ha gazdaságról beszél. Hagyjuk is ezeket, maradjunk a tényeknél. Idén az első negyedévben a GDP-növekedés 2,7 százalékos volt, míg egy évvel korábban 2,9 százalékos, gyakorlatilag tehát nincs érdemleges lassulás. A gazdaságelemzők nagyjából azt a 3,5 százalékos növekedést tartják reálisnak, amivel ma mi is számolunk."

"Ez jobb, mint amit Csehország vagy Lengyelország produkál, s lényegesen kedvezőbb annál, amit a nyugat-európai országok, illetve az Amerikai Egyesült Államok fel tudnak mutatni. Összességében tehát, miközben az egész világ súlyos gondokkal küzd, Magyarországon működőképes, prosperál a gazdaság" - fogalmazott a kormányfő arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor korábbi miniszterelnök szerint gazdasági válság fenyegeti az ország.

A drága forint miatt szűntek meg munkahelyek

Demján drasztikusan csökkentené a közterheket
A magyar gazdaság vészhelyzetben van, ezért az államnak azonnal be kell avatkoznia, vélekedik Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Demján szerint Magyarország versenyképessége azért csökkent, mert a környező országokhoz képest magasabb a társasági és a személyi jövedelemadó, nálunk drágább a munkaerő és komoly tétel az iparűzési adó is. Az üzletember a keddi Népszabadságban megjelent interjúban azt mondta: ebben a félévben afrikai szintre csökkent a bejövő tőke aránya.
"Várhatóan a következő 24 hónapban a világban gyorsul a fejlődés, s ebből Magyarországnak profitálnia kell. Ehhez javítanunk kell a versenyképességünket és biztosítanunk kell, hogy a vállalati szektor számára maradjon elég tőke, vagyis az állam ne tenyereljen rá a nemzetgazdaságban kialakult összes forrásra. A kormány gazdaságpolitikájának középpontjában ezért az áll, hogy az exportőrök megfelelő árbevételt tudjanak realizálni. Emellett beruházási kedvezményeket alakítottunk ki, amelyekkel természetesen akkor tudnak élni a társaságok, ha van piac."

"Az pedig, hogy az elmúlt években munkahelyek szűntek meg a termelő szektorban, az irreális árfolyam következménye, ezek a vállalatok egyszerűen elvesztették lehetőségeiket. Az ilyen sorsra jutott cégek listája sajnos nagyon hosszú, a bérmunkát végző háziipari szövetkezettől kezdve egészen a Dunaferrig. Ez most a reálisabb árfolyam mellett megoldódik" - vélekedik Medgyessy Péter az interjúban a gazdasági kilátásokról. A forint árfolyamáról szólva pedig leszögezi: "a 250-260 forint közötti árfolyam az elfogadható és szerintünk ez felel meg a magyar gazdaság teljesítőképességének, s az inflációs törekvéseknek. Mi ebben a 250-260 forint közötti árfolyamban gondolkodunk."

Nem megszorítás, takarékosság

"A megszorítás azt jelenti, hogy a költségvetési kiadásokban nincs növekedés, sőt drasztikus a visszalépés. Már elkezdtünk dolgozni a jövő évi költségvetésen, s ez azt mutatja, hogy 2004-ben a kiadások terén körülbelül 8-9 százalékos lesz a növekedés. Természetesen szelektív, racionális módon, a fejlődést szolgálva. Igen jelentős forrásokat fordítunk az úthálózat fejlesztésére, az autópálya-építésre. Ez számomra a legfőbb prioritás; az infrastruktúra fejlesztése vonzza a tőkét, szaporítja a munkahelyek számát és biztosítja a fejlődést és az esélyt a vidék Magyarországának."

"Mindez azt jelenti: nincs szükség semmiféle megszorításra, szükség van viszont takarékosságra. A takarékosságon pedig azt értem, hogy az állam nem fölözi le az összes pénzt, ami szabad forrásként a nemzetgazdaságban rendelkezésre áll, mert abból nem lesz teljesítmény, versenyképesség vagy új munkahely" - tett különbséget a takarékos és a megszorító költségvetés között Medgyessy.

Évente két és fél, hárommilliárd dollár érkezhetne

"Véleményem szerint a magyar gazdaság éves tőkelekötési képességének felső határa - ami persze mindig egy adott pillanatra vonatkozik - jelenleg évi két és fél, hárommilliárd dollár körül van. Mikor erről beszélünk, nem vonatkoztathatunk el a világban zajló folyamatoktól, például attól, hogy Kína milyen mértékben köti le a külföldi tőkét. Ezzel együtt is, a mai helyzet nem kielégítő. Én azt szeretném - és ezért dolgozunk a különböző befektetésösztönző programokon -, hogy jobban felhívjuk a figyelmet a magyarországi fejlesztésekre."

"Optimista vagyok, mert tudom, jelentős beruházásokról folynak tárgyalások, amelyek összességében érezhető tőkebeáramlást fognak mutatni még ebben az évben. Ahogy mondtam, ennek alapfeltétele, hogy kiszámítható legyen a gazdaságpolitika, ne legyenek benne nagy ingadozások, és hogy a versenyképességen javítani tudjunk" - közölte a kormányfő, aki szerint "a fő gond, hogy a versenyképesség az elmúlt időszakban - részben az árfolyam miatt, részben a bérek gyors növekedése miatt - romlott."

A béremelkedés lassul, az adóterhek nem csökkennek

A kormányfő a béremelésről, illetve az esetleges bérbefagyasztásról elmondta: "a bérek esetében úgy látom, ez a probléma megoldódik, a bérnövekedésnek csillapuló mozgása van. Még így is igen komoly reálbér-növekedés lesz ebben az évben, de szükségképpen alacsonyabb szintű, mint tavaly volt. A vállalati szektornak is tudomásul kell vennie, hogy az infláció lassuló. Eddig a vállalati szektor ezt nemigen hitte el és nagyobb béremelésekre vállalkozott, mint amit teljesítőképessége megengedett volna. Ehhez társult a minimálbér 2001-es drasztikus növelése, ami a többi bércsoportot is erősen felnyomta. Azt hiszem, hogy a vállalati szektor idővel tudatára ébredt az ésszerűség igényének, és ennek alapján reálisabb, a versenyképességgel összhangban lévő béremelkedéssel lehet számolni."

"Ugyanakkor a következő években lényeges adóteher-csökkentésekkel nem lehet számolni. Ez ugyan a versenyképesség szempontjából nagyon jó lenne, de ha az államháztartás hiányát korlátok között akarjuk tartani - vagyis az ez évihez képest körülbelül 1-1,5 százalékponttal tovább csökkentjük a deficitet -, akkor bizony ez lényeges adókönnyítéseket nem tesz lehetővé" - hívta fel a figyelmet az interjúban Medgyessy Péter.