Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Medgyessy szerint mérhetően javult a gazdaság

2004.04.08. 15:22
Alapos felkészüléssel akár 2008-2010 között csatlakozhatunk az euróövezethez - jelentette ki Medgyessy Péter az OECD országok ülésén. A miniszterelnök szerint a gazdaság pozitív irányba változik.
A jelenlegi kilátások szerint Magyarország alapos felkészüléssel 2008-2010 között tagjává válhat ez európai monetáris uniónak, képes lesz csatlakozni az euróövezethez - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Párizsban. A kormányfő a magyar gazdaság teljesítményének "mérhető javulásáról" tájékoztatta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nagyköveti tanácsát a testület ülésén.

A nagy érdeklődéssel fogadott, vártnál jó félórával tovább elhúzódó eszmecserén a magyar kormányfő beszámolt az uniós belépés előtt álló Magyarország gazdasági mutatóinak pozitív irányú változásáról: az ipari termelés gyorsuló növekedéséről, a kivitel emelkedéséről, a javuló gazdasági egyensúlyról, a költségvetési deficit csökkenéséről.

A hozzászólások többsége az uniós csatlakozással összefüggő magyar gazdasági prioritásokra irányult. Medgyessy a fejlesztési, beruházási koncepciók között az autópályaépítési programot, az egészségügyi rendszer átalakítását, az oktatás, ezen belül a felnőttoktatás szerkezetének olyan átformálását emelte ki, amely biztosítani tudja a munkahelyek megőrzését.

Rámutatott, hogy a világ iparilag legfejlettebb országait tömörítő OECD tagjaként Magyarország különösen a gazdaságpolitika, az adópolitika, a környezetvédelem, az információs társadalom fejlesztésének területén profitált sokat. Az ülés résztvevői nagyra értékelték Magyarország eredményeit, emlékeztettek arra, hogy a kelet-európai térség országai közül elsőként zárkózott fel, s elismeréssel méltatták regionális szerepét is. Az Egyesült Államok nagykövete külön kiemelte Magyarország NATO-val kapcsolatos példás elkötelezettségét.