Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Medgyessy magasabb inflációval számol

2002.09.20. 10:07
A kormányzati makrogazdasági előrejelzésektől eltérő számokat említett csütörtökön egy konferencián Medgyessy Péter miniszterelnök. Jövőre mérsékeltebb hiánycsökkentést helyezett kilátásba az államháztartásban, egyben magasabb idei inflációs várakozást fogalmazott meg.
Idén 5,5-6 százalék lehet az éves átlagos infláció, ami - hasonlóan az államháztartás deficitjéhez - jövőre 1 százalékponttal mérséklődhet - jelentette ki a The Economist csütörtöki konferenciáján a miniszterelnök. A nemrég közzétett középtávú gazdaságpolitikai programban 2002-re 5,5 százalékos infláció szerepel. Az államháztartás idén várt 6 százalékos hiányát pedig 4,5 százalékra, azaz 1,5 százalékponttal akarják csökkenteni. Az előadásból nem derült ki, de elképzelhető, hogy Medgyessy a nem EU-módszertan szerinti, az állami vállalatok és garanciavállalások nélkül számolt hiány csökkentésének ütemére gondolt. Ezt viszont valószínűtlenné teszi, hogy a hivatalos nyilatkozatokban rendre a bővebb, EU-konform szerinti elszámolást említik.

Az elemzők alacsonyabb inflációt várnak

Az elemzőket meglepték a számok, szerintük az infláció idén 5,5 százalék alatt maradhat. Barcza György, az ING Vagyonkezelő Rt. elemzője szerint - aki decemberre 4,7-4,8 százalékot vár - bár a második félévben emelkedhet az infláció, a kormányfő által megjelölt értékek magasak. Az államháztartás esetében pedig még a középtávú programban megjelölt 1,5 százalékpontos csökkentés is túl ambiciózusnak tűnik, mivel idén nagy valószínűséggel nem 6, hanem inkább 6,5-7 százalék lehet a deficit. Ez pedig 2,5 százalékpontos mérséklést tenne szükségessé, ha a kormány - az eurózónához való csatlakozás ütemtervéhez igazodva - tartani akarja a deficit jövő évi 4,5 százalékos tervét. Az sem kizárt, hogy az idei intézkedések - amelyek főleg a béreket érintették - áthúzódó hatásai miatt nagyobb, 5 százalék feletti hiányt tart már reálisnak jövőre a kormány.

Medgyessy az előző kormányt okolja

Medgyessy a konferencián elmondta, hogy a költségvetési hiány megugrása nagyrészt az előző kormány gazdaságpolitikájának következménye, de a jelenlegi kabinet száznapos programjának hatását is tükrözi. Véleménye szerint a deficit mérséklését a gazdasági növekedés gyorsulásán és a felesleges kiadások leépítésén túl az is segíti, hogy a csökkenő inflációval párhuzamosan csökkennek az állam kamatkiadásai.

Káros a forint felértékelődése

A kormányfő szerint jó esély van arra, hogy december végéig lezárulnak a csatlakozási tárgyalások, így jövő tavasszal Magyarország aláírhatja a csatlakozási szerződést, és 2004 első hónapjaiban az EU teljes jogú tagjává válhat. Szerinte a forint felértékelődése minden magyar gazdasági érdekkel ellentétes volt. Emellett túlságosan magasnak tartja a magyarországi reálkamatot, így - bár a kormányzatnak nincs döntési kompetenciája az ügyben - üdvözölne minden, a szint csökkentésére irányuló jegybanki lépést.

Cél a keresetek értékének megtartása

Az államnak kerülnie kell a tőzsdei cégek életébe való beavatkozást - fejtette ki Medgyessy. A közalkalmazotti béremelés után most a keresetek értékének megtartása, illetve a még most is meglévő aránytalanságok elsimítása a cél - fejtette ki, hozzátéve, hogy a kormány üdvözölné, ha a versenyszektorban a szigorú racionalitás érvényesülne a bértárgyalásokon (a kormány ajánlata bruttó 3 százalék). A kormány tervei között szerepel, hogy az állam infrastrukturális beruházásainak finanszírozására külön alapot hoznak létre, amelyet a privatizációs bevételekből töltenek fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!