Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy: Spekulációs támadás zajlik a forint ellen

2003.12.02. 18:11
Medgyessy Péter szerint a forint ellen spekulációs támadás folyik, de a gazdaság alapjai jók és a tendenciák is kedvezőek, s így a spekulációs szándék biztosan nem lesz sikeres.
A belgiumi látogatáson tartózkodó magyar kormányfő az MTI kérdésére válaszolva elmondta: folyamatosan konzultál a pénzügyminiszterrel, a jegybank elnökével, s így ismeri az otthoni fejleményeket. A gazdaság alapjai jók, ezt független külföldi elemzők is elismerik, s a tendenciák is kedvezőek - szögezte le Medgyessy Péter, ez utóbbiakra példaként hozva fel a 3. negyedévi GDP-növekedés épp most kedden nyilvánosságra hozott adatát, azt, hogy a foglalkoztatási mutatók is jó irányba haladnak, a költségvetési hiány csökkenését (s hogy ezt a folyamatot segíteni fogja a költségvetési hiány jövő évi keretszámainak múlt heti parlamenti elfogadása is), no meg hogy a vállalatvezetők várakozásai is kedvezően változnak.

"Biztosítható, hogy a forint erős maradjon, ez a kormánynak, a pénzügyminisztériumnak és a jegybanknak egyaránt érdeke" - mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve: szerinte a forint gyengülését okozó spekulációs folyamatok le fognak csillapodni, ha a piaci szereplők látják, hogy az előbbi három intézmény erőfeszítései mind egy irányba mutatnak.

Kuncze: logikátlan lépések

A forint árfolyamingadozását az elmúlt egy év logikátlan lépései váltották ki, de a gazdaság állapota nem indokol semmiféle pánikreakciót - jelentette ki kedden Kuncze Gábor a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke, Csillag István gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A gazdasági miniszter szerint a jelenlegi kamatszint nem lehet tartós, és a forint visszatérhet a kormány és a jegybank által közösen meghatározott árfolyamsávba.

A kormány gazdaságpolitikája és monetáris politika hiányzó összhangja miatt következhetett be a spekuláció által indított kamatemelkedés és forintgyengülés - mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a kedden közzétett III. negyedévi adatok: a 2,9 százalékos GDP-bővülés és a beruházások 4,4 százalékos, ezen belül a gépi beruházások 17 százalékos felfutása azt jelzi, hogy a magyar gazdaság a fogyasztásvezérelt pályáról visszaállt a beruházás- és exportvezérelt pályára.

Ha a jövőben is hasonló ütemű lesz a működőtőke-beáramlás, mint a III. negyedévi 590 millió euró, akkor a Magyarországra évente a korábban megszokott 1,5-1,8 milliárd euró érkezhet - tette hozzá Csillag István. A miniszter szerint ez azt mutatja, hogy a termelésbe és szolgáltatásba invesztáló külföldiek bíznak a magyar gazdaság egészséges fejlődésében.