Auguszta
-7 °C
0 °C

Nagy sor, nagy szívás

2002.03.01. 16:46
Az Electro World háztartási elektronikai áruház divatot csinált: magára adó bolt nem tart akciós árleszállítást tömegjelenetek, rendőrök és fanatikus biztonsági emberek nélkül. Most ismét a nagy konkurens, a Media Markt ütött vissza, a csak ma 2990 forintért kínált -1400 wattos, "porzsák telítettség kijelzés" és "elektrosztatikus mikro szűrő" extrákkal ellátott - noname porszívóval. Az Index "Az Élet Testközelből" Riportercsapata kiszállt a helyszínre és perceken belül összecsapott az erőszakszervezetekkel.
Péntek délelőtt "a tömeges vásárlási láz miatt a rendőrségnek a kerületin kívül további alegységeket is ki kellett vezényelnie a Westend City Centerhez" - jelentette a Havaria Press. "A bevásárlóközpontban lévő Media Markt akciós porszívójához egyre nagyobb tömeg akar hozzáférni, és a kialakult helyzet miatt van szükség a kiemelt rendőri felügyeletre" .

A pénteki Metró újság hátoldalán szellemes szlogen hirdette a Zelmer 1117 TM porszívót. "_mert nem minden nagy szívás, ami nagy szívás!"

Egyre több, furcsán monoton

Az Élet Testközelből kora délután érkezett a helyszínre. A bevásárlóközponthoz közeledve egyre több, furcsán monoton mozgású járókelőt figyeltünk meg, akik mind közepes méretű hullámpapír dobozt vittek a vállukon, rajta egy stilizált porszívó-ábrázolással.

Ellenőrzőpontokkal szakították meg

A Media Markt bejárata előtt két fotóriporter és Lovas Zoltán újságíró jelenlétét leszámítva - első pillantásra legalábbis - nem sok utalt az árleszállításra. Kicsit balra nézve viszont máris feltűntek az első rendőrök és egy adag vásárló. A folyosón befordulva már látszott, hogy az irreális árengedményektől elkábult közönség most is jókora adagban érkezhetett. A biztonságiak itt már kordonok közé szorították a tömeget és néhány helyen ellenőrzőpontokkal szakították meg a sort, tömegoszlatási szakértőnk szerint azért, hogy ha az olcsó szívás ígéretétől hirtelen beindulna a sor, könnyebb legyen lefékezni a roham lendületét.

Első magyar büntetőbolygó

A folyosó egy átjáróban végződött, amely a parkolóház épülettömbjének első szintjére vezetett át. Ide kilépve riportereinket olyan látvány fogadta, mintha az első nagyköltségvetésű magyar sci-fi forgatásán jártak volna. Éppen azt a jelenetet vették, amikor az első magyar büntetőbolygó foglyai sorban állnak (vagy száz méter hosszan, a nyersbeton parkolóház oszlopai között) ebédre várva.

Paptanáros

Az Index fotósa lefényképezte a Dark Citys ihletésű látványt, ekkor bennfentes külsejű fiatalember pattant elénk és paptanáros, lelkiismeret ébresztő hangon megkérdezte: "Mit csinált?" Bevallottuk. Hirtelen hárman lettek a biztonságiak, aztán futva érkezett egy újabb adag rendfenntartó, akiket egy másik bennfentes a távbeszélőjén "bevetés"-re kért fel. A nagy izgalom oka az volt, hogy meg akarták tiltani a fotózást és az addig készült felvételek törlését követelték. Riportereink előtt felködlött a Függetlenségi Nyilatkozat, az Első Alkotmánykiegészítés, valamint Émile Zola képe. Majd nagy levegőt vettünk, állunkat dacosan összeszorítottuk és karakánul töröltünk. Aztán távoztunk a helyszínről.

Tudomásunk szerint mi okoztuk a legsúlyosabb incidenst a nap folyamán, a vásárlók többségén látszott, hogy veteránként, edzetten tűrnek. Mert a nagy szívás az mégiscsak nagy szívás, kár kihagyni az ilyesmit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!