Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megegyeztek, hogy egyezkednek

2004.07.15. 15:45
Az SZDSZ nem támogatja a nagyobbik koalíciós párt által javasolt negyedik adósávot, az MSZP azonban jónak tartja a javaslatot. A két párt frakcióvezetői egyezkedést kezdeményeztek, augusztusban kiderül mire jutottak.
Mint azt már korábban megírtuk, Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője tárgyalást kezdeményezett Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével, hogy megvitassák az adóügyi kérdéseket. Nem született azonban megegyezés, csak abban, hogy miben egyeztek meg már most is a koalíciós pártok.

Eltérő álláspontok

Mindkét párt álláspontja ismert, a több munkahely, több fizetés elképzelést mind a nagyobbik, mind a kisebbik koalíciós partner magáévá tudta tenni, ahogy a kisebb, kevésbé pazarló állam vázlatát is. Nincs vita abban sem, hogy az átlagos jövedelmet ki kell venni a legmagasabb adósáv kategóriájából, így havonta akár nettó hétezer forinttal többet hagynának az állampolgárnál. A sávos rendszerből adódóan azonban a magasabb jövedelemmel rendelkezők is kevesebb adót fizetnének, ami nem cél, ennek kompenzálásáról azonban megoszlanak az álláspontok.

Az SZDSZ a különféle szociális kedvezmények megnyirbálásában látja a megoldást, az MSZP inkább bevezetne egy negyedik adósávot, a hatmillió forintnál nagyobb éves jövedelemmel rendelkezők számára, s ennek mértékét 48 százalékban határozná meg. Ez számítások szerint mintegy százezer embert érintene az országban. Kuncze Gábor nem támogatja ezt a javaslatot, mert pártja károsnak tart mindenféle adóemelést, így az árfolyamnyereség-adó tervezett bevezetését is ellenzi, hiszen az elvenné a gazdasági növekedés lendületét.

Bár mindkét párt álláspontja szilárdnak tűnt, Lendvai Ildikó szerint a végszavazásnál olyan törvényt fognak elfogadni, amelyre mindkét párt igennel szavaz. Egyelőre mindkét párt létrehoz egy-egy munkacsoportot, amelyeknek az lesz a feladata, hogy kidolgozza a javaslatokat és egyeztessen a másik munkacsoporttal, augusztus elején pedig közlik a frakcióvezetők, hogy mire jutottak.