Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Máris jönnek a megszorítások?

2006.04.24. 08:50
Az első külföldi értékelések szerint a kormánykoalíció kényelmes többséggel nyert, így könnyebb végrehajtani a reformokat, bár az önkormányzati választások féket jelenthetnek. A Napi Gazdaság összefoglalója szerint a Financial Times arról ír, hogy Gyurcsány Ferenc már hétfőn fiskális megszorító intézkedésekre hívhat fel.
A szocialista párt vezette magyar kormánykoalíció az eddiginél erősebb támogatást kapott a létfontosságú reformok végrehajtására - írta a parlamenti választásokról beszámoló, hétfő hajnali tudósításában a Reuters brit hírügynökség, amiről az MTI adott hírt. Az APA osztrák hírügynökség magyar szakértőket idézve azt emelte ki, hogy Magyarországon nem volt meg a hangulat a kormányváltásra, s a Fidesz az általa elkövetett hibákkal "csak növelte" az ellene irányuló protest szavazatok számát.

Az APA által megszólaltatott magyar szakértő szerint Orbán Viktornak le kellene mondania. Mindkét hírügynökség kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya az első olyan kabinet a kommunista rendszer 1989-es összeomlása óta, amely megőrizte hatalmát az újabb megmérettetésen Magyarországon.

Nyomás nehezedik az új kormányra

A Financial Times online kiadása a szocialista-liberális koalíció kényelmes többségéről ír, az első fordulóban elért, szorosabb MSZP-győzelem után. A beszámoló szerint Gyurcsány Ferencnek nem lesz sok ideje a győzelem ízlelgetésére, ugyanis a fiskális reformok terén komoly nyomás nehezedik rá.

A beszámoló megemlíti az EU-ban legnagyobbnak számító GDP-arányos költségvetési hiányt, ami sérülékennyé teszi a forint árfolyamát. Elemzők szerint a forint védelmében és az euró legalább 2012-es bevezetése érdekében Gyurcsánynak szinte azonnal csökkentenie kellene a deficitet és őszig az egészségügyet, az oktatást és az államigazgatást érintő, átfogó reformokkal kellene előrukkolnia.


Nézze meg képeinket!

Az FT szerint Gyurcsány akár már ma fiskális megszorító intézkedésekre hívhat fel, bár az önkormányzati választások előtt még egyensúlyoznia kell. A vasárnapi forduló előtt az Erste Bank elemzője közölte: igen kedvező volna a piacnak, ha az egyik vagy másik oldal nagy többséget szerezne. Szalkai András hozzátette: ez azt jelentené, hogy az új kormánynak meglenne a szükséges reformok végrehajtásához szükséges hatalma.

A miniszterelnök személyes győzelme

A Reuters beszámolója szerint a győzelem személyes diadal a 44 éves Gyurcsány számára - a miniszterelnök mentette meg a szocialistákat a biztos vereségtől, s ezáltal újabb mandátumot kapott a reformok végrehajtására. Gyurcsánynak ugyanakkor meg kell győznie több milliárd dolláros magyar államkötvény-tulajdonosokat, valamint az Európai Uniót arról, hogy kormánya kész lépéseket tenni a rekord méretű költségvetési deficit lefaragására - teszi hozzá a hírügynökség.

A Reuters beszámolója szerint ugyanakkor gyors lépések mégsem várhatók, különös tekintettel a közeledő az őszi helyhatósági választásokra. A Reuters ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a miniszterelnök mostanáig több ízben hangsúlyozta ugyan a reformok szükségességét, de elkerült minden olyan kemény döntést, amely népszerűtlenné tette volna a választók előtt.

A hírügynökség szerint Kóka János gazdasági miniszter ezzel szemben már vasárnap lehetséges lépéseket helyezett kilátásba. A Reuters idézte a miniszter azzal kapcsolatos kijelentését, hogy megtakarítások érhetők el az állami szektorban, továbbá a miniszterek számának jelentős csökkentésével.

Az ellenzék megjósolta a válságot

A tudósítás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenfajta lépés az ellenzéki Fidesz kemény ellenállásába ütközhet, s emlékeztetett: a Fidesz egész kampányát arra az érvelésre építette, hogy amennyiben a szocialisták győzelmet aratnak, gazdasági válság köszönt az országra.

Az AP amerikai hírügynökség politikai elemzőket idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány jelentős külföldi nyomás alatt áll. Ezzel összefüggésben utalt az Európai Unió ismételt sürgetésére a reformok folytatására, illetve az euró bevezetésére. Utalt arra is: a külföldi beruházók világossá tették, hogy támogatják ugyan a koalíciót, de szeretnék látni a reformok végrehajtását.