Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Megszűnő alapítványok, elmaradó beruházások

2004.02.26. 20:32
Újabb minisztériumok hozták nyilvánosságra, pontosan mely területeiket érintik a Draskovics-csomag megszorításai. Általában a tárcák a beruházásokon spórolnak. De megszüntetnek számos közalapítványt is.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a számára előírt 1,116 milliárd forint megtakarítást saját és intézményei működési költségeinek racionalizálása, részben a kevésbé jelentős programok újragondolása révén teljesíti, közölte a tárca csütörtökön. A közlemény szerint várhatóan néhány programnál módosulnak a kitűzött célok, másoknál pedig a megvalósítás ütemezése változik. Az átalakításoknál a tárca különös figyelmet fordít arra, hogy a módosítások ne veszélyeztessék az ország versenyképességét.

OM: Megszűnő közalapítványok

A Bursa Hungarica Közalapítvány megszüntetése nem érinti a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázatot, amely az egyetemek, főiskolák hátrányos helyzetű hallgatóinak nyújt segítséget, közölte az Oktatási Minisztérium csütörtökön. Az ösztöndíjakat változatlanul folyósítják az arra jogosultaknak, tájékoztattak a szaktárcánál.

Stark Antal, a minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormányzati elvonások a minisztériumot közvetlenül 8,5 milliárd forinttal érintik. A formailag az oktatási tárcánál lévő, elkülönített fejezetként kezelt kutatás-fejlesztéstől 2,7 milliárdot vonnak el. A továbbképző intézeteknek összesen 116 milliót kell befizetniük, a szakképzési alapból 1,4 milliárdot kell zárolni. Megszűnik többek között a Közoktatási Modernizációs Alapítvány és a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány.

Elmaradó beruházások

A minisztérium emellett másfél milliárd forint értékű beruházást elhalaszt. Mint Magyar Bálint közölte, a Miskolci Egyetem kollégiumának felújítására előirányzott 700 millió forintot visszavonják. Elhalasztják a miskolci zenepalota 400 milliósra kalkulált felújítását is. Az Oktatási Minisztérium igazgatási fejezetét kétszázmillióval csökkentik, és ugyanennyit faragnak le a háttérintézetek büdzséjéből is.

Elmaradó pályázatok

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) kuratóriumának elnöke szerint pályázattípusokat kell megszüntetnie a közalapítványnak, miután 120 millió forintot elvonnak tőlük. "Tragikusan érinti a közalapítványt az elvonás", és "egész biztos, hogy pályázattípusokat kell megszüntetni" - mondta Heizer Antal, akit a romaweb portál aznapi híre nyomán kérdezett a távirati iroda. Heizer Antal, aki egyúttal a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, hozzátette, a kuratórium március 4-én ül össze, és meghatározzák a költségvetést és a pályázati típusokat. A közalapítványnak a szerdai kormánydöntés értelmében 500 millió forint helyett 380 millióból kell gazdálkodnia.

Az olimpiai felkészülést nem érintik az elvonások

A magyar sportolók olimpiai részvételét a költségvetési takarékossági intézkedések nem érintik, közölte az ifjúsági tárca közigazgatási államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A tárca 25 milliárd forintos költségvetéséből 2,97 milliárd forintot zároltak erre az évre, mondta el Benedek András. A legnagyobb összegeket a tárca a kábítószer-ellenes nemzeti stratégiától, a gyermek és ifjúsági feladatokkal kapcsolatos előirányzatoktól, valamint a költségek átütemezésével, a 2006-os úszó Európa-bajnoksághoz kapcsolódó létesítményfejlesztéstől vonja el.

A HungaroControl keresi a forrásokat

A HungaroControlnál még keresik annak a 925 millió forintnak a forrását, amit az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében a légiforgalmi szolgálatnak be kell fizetnie a költségvetésbe. Hackl Mónika, a HungaroControl kommunikációs vezetője elmondta: "A szolgálat számára előírt összeg olyan jelentős, hogy szakemberek pontról pontra vizsgálják át a szolgálat költségvetését a lehetséges források felkutatására." Hangsúlyozta: "a 925 millió forint elvonása nem veszélyeztetheti a repülés biztonságát".