Vitatják a GVH megállapításait a meggytermelők

2008.08.08. 16:29
Bár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) fenntartja véleményét, hogy a felvásárlók és feldolgozók megállapodást kötöttek a meggy átvételi áráról.

Elképzelhetetlen megállapodás nélkül, hogy a meggyért ugyanazon a napon Balkányban és Szigetváron is azonos felvásárlási árat adjanak - mondta Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója az MTI-nek pénteken. Elmondta, hogy hivatalosan még nem kaptak tájékoztatást a GVH-tól. Az agrár-érdekképviseleti vezető furcsállja, hogy a sajtó előbb kapta meg a GVH véleményét a szóban forgó ügyről, mint az érintettek. Egyben utalt arra, hogy további lépésekről azt követően döntenek a Magosznál, hogy hivatalosan is megkapják a GVH döntéséről az értesítést, és áttanulmányozták azt.

Budai Gyula utalt rá: a konkrét ügyben kevés esélyt lát az előrelépésre a GVH döntését követően. Szerinte a kartellgyanút nagyobb eséllyel lehetett volna bizonyítani, ha a versenyhatóság a bejelentést követően azonnal - még júniusban - elkezd vizsgálódni, nem pedig csak jóval késő. A szövetségi igazgató szerint az ügy haszna az - mivel ez a kérdés jelenleg napirenden van -, hogy vélhetően ármegállapodásra egy ideig senki nem gondol.

Korábban a GVH-hoz kartell ügyben két bejelentés is érkezett a meggypiacon tapasztalható anomáliák miatt, de a versenyhatóságnál úgy vélték: a piaci folyamatok nyomán alakultak ki a nyomott felvásárlási árak a meggypiacon, nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése következtében. Így vizsgálat a meggykartell ügyében végül nem indult.

Néhány meggytermelő még a múlt hónap elején 120 kilogramm meggyet öntött a Parlament elé, így tiltakozva a meggy alacsony felvásárlási ára miatt. A Magosz kilátásba helyezte: blokád alá vonják a gyümölcstermelők a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat, ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai is - a meggyhez hasonlóan - elfogadhatatlanul alacsonyak lesznek. 

A tájékozottabb egyéni fogyasztók azonban profitálhattak a termelők szorult helyzetéből, mivel például a FruitVeb érdekegyeztető szervezet az Élő Tiszáért Egyesülettel együttműködve termelői meggyértékesítést szervezett országszerte. Elsősorban azokban a régiókban voltak ilyen akciók, amelyek nem meggytermő vidékek. Az idei felvásárlási szezon a meggynél június közepén kezdődött és július közepén fejeződött be Magyarországon.  • Bérelnék
  • Bankszámla