Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Többen panaszkodnak az áramszolgáltatókra

2006.09.26. 08:58
Az energiahivatal vizsgálata szerint az elmúlt években javultak az áramszolgáltatók ügyfélkapcsolatai, ám a panaszok száma folyamatosan nő. A megalapozott panaszok aránya azonban nem haladja meg a hivatal által meghatározott szintet.

Az elmúlt évben javultak a hazai áramszolgáltatók ügyfélkapcsolatai – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Magyar Energia Hivatal (MEH) négy fő szempont alapján végzett. Vizsgálta a társaságok fogyasztói kapcsolatainak minőségi jellemzőit, a kapcsolatok gazdasági ösztönzését, garantált szolgáltatásainak mutatóit és a beérkezett reklamációk és panaszok számát.

A hivatal közleménye szerint az áramszolgáltatók ügyfélkapcsolati ügyintézésének minősége főként az E.On-társaságoknál és kismértékben a Démász Nyrt.-nél javult. Ugyanakkor az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. esetében romlott a kiszolgálás színvonala.

A telefonos ügyfélszolgálatok szolgáltatási színvonala öt társaságnál meghaladta a hivatal elvárását. E társaságok a beérkezett hívások 80-82 százalékát fogadták az előírt 30 másodpercen belül. Egyedül a Démász Nyrt. maradt el kissé az elvárt színvonaltól.

A 2004-eshez képest 16,53 százalékkal több panasz érkezett a MEH-hez 2005-ben. Ugyanakkor az ezer fogyasztóra vetített megalapozott panaszok száma hároméves átlagban egyetlen szolgáltatónál sem lépte túl a hivatal által meghatározott szintet. Az elmúlt három évben a legkevesebb jogos panasz a Démász Nyrt. elosztói és közüzemi szolgáltatóra érkezett be. Tavaly a nem teljesített szolgáltatások ellentételezéseként mintegy 13 millió forintot fizettek ki a társaságok a fogyasztóknak.

A szolgáltatási színvonal gazdasági ösztönzésének alapja, hogy a hivatal által kiadott határozatban előírt minimális minőségi követelmények nem teljesítése szankciókat vonhat maga után. 2005-ben az áramszolgáltatók teljesítették a gazdasági ösztönzésre kijelölt színvonalmérő számokat. A hivatal jővőre új színvonal-követelményrendszert fog megállapítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!