Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vonzó állami munkahelyek

2003.04.08. 09:45
Magyarországon 2002 és 2003 januárja között a közszférában foglalkoztatottak száma mintegy 23 ezerrel növekedett, miközben 17 ezer fővel csökkent a versenyszféra alkalmazottainak száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) munkatársa a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a növekedés vélhetően a közszférában tapasztalható látványos jövedelememelkedésnek köszönhető. A közszférában fizetett korábbinál magasabb bérek és egyéb juttatások mellett a bővülésben szerepe lehet a szezonalitásnak is.

Az utóbbi egy évben a közszférában a bruttó bérek mintegy 40 százalékkal növekedtek, míg a versenyszférában csupán 9,7 százalékos volt a gyarapodás. A nettó bérek esetében már kisebb az eltérés, ugyanis a közszférában 36,9, míg a versenyszférában 14,8 százalékos az ütem.

A munkaügyi tárca szerint nem számottevő az emelkedés

A közszféra munkaerő-felszívó képessége véges, így a jövőben már nagyobb béremelés esetén sem várható a tavalyihoz hasonló mértékű létszámnövekedés - vélik az FMM-ben. Az állami szektorba ugyanis a munkaerő nem spontán módon áramlik, hanem a belépés az egyre kedvezőbb feltételeknek köszönhetően a munkavállalók tudatos elhatározásának következménye. Emiatt a közszféra munkaerő-elszívó hatása nem jelentős.

Mivel a közszférában az éves mobilitás mértéke meghaladja a 100 ezer főt, a tavalyi 23 ezres - a közszférában foglalkoztatottak alig több mint 2 százalékát kitevő - létszámnövekedés nem tekinthető számottevőnek, így a megszokott határon belül van - véli a munkaügyi tárca szakértője.