Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kezdődik a Mélyépítő felszámolása

2007.12.03. 12:00
Megjelent a Cégközlönyben a hivatalos közlemény a Mélyépítõ Budapest Kft. jogerõre emelkedett bírósági felszámolásáról. Az adóhivatalnak is adós cég felszámolóbiztosa már járt a vállalatnál, de lapunk kérdéseit még korainak nevezte. Azt az értesülésünket sem kommentálta, hogy több, az elmúlt évekrõl szóló okirat eltûnt a vállalattól.

"Szeretnénk minél hamarabb képbe kerülni, a mostani megkeresés még nagyon korai" – mondta Nagyné Tóth Szeréna, a Mélyépítõ Budapest Kft. felszámolását végzõ Credit Audit Kft. felszámolóbiztosa az Indexnek. Annak apropóján kerestük meg, hogy megjelent a több mint egy éve likviditási gondokkal küzdõ, alvállalkozók százainak tartozó Mélyépítõ felszámolásáról szóló jogerõs határozat.

A felszámoló megerõsítette lapunk értesüléseit, hogy már járt a cégnél, azonban a tapasztalatairól nem árult el részleteket. Azt mondta, legalább egy hét kell, hogy pontosabban lásson, és meg tudja mondani például azt, mikorra tervezi a hitelezõi választmány összehívását. Azt leszögezte: a felszámolást a törvényi elõírások legaprólékosabb betartásával fogják elvégezni.

A hitelezõi választmány széles jogkörrel rendelkezik, egyebek mellett beletekinthet a cég elmúlt ötéves tevékenységérõl szóló dokumentumokba, hogy megállapítsa: felelõsen gazdálkodtak-e a menedzsment tagjai, nem történt-e vagyonkimentés a felszámolást megelõzõ idõszakban. Ezt a lehetõséget nehezítheti, hogy lapunk információi szerint az elmúlt hetekben több ilyen okmány eltûnt a vállalattól. Igaz, a Mélyépítõ felszámolója ezzel kapcsolatos kérdésünket nem kommentálta, csak annyit reagált: "erre nem tudok mit mondani".

A Mélyépítõ Budapest Kft. felszámolása november 12-én vált jogerõssé, miután a felszámolásról szóló cégbírósági határozatot a jelenlegi három tulajdonos – az 51 százalékos, tehát többséggel rendelkezõ spanyol Equip Technic Santander, a múlt év végéig többségi tulajdonos német Hochtief, illetve a magyar családi vállalkozás, a Padút Bt. – egyike sem támadta meg. A Mélyépítõ információink szerint az elmúlt két évben csaknem hárommilliárd forintos adósságot halmozott fel, miután nem fizette ki egyebek mellett az M3-as Görbeháza–Nyíregyháza szakaszán, az M7-es Nagykanizsa–Becsehely szakaszán, valamint a 71-es fõút új szakaszának építésén dolgozó alvállalkozóit.

A Hochtieffel, korábbi tulajdonosával együtt – pontosabban a Hochtief vezette konzorciumban és annak alvállalkozójaként – elnyert 71-es fõúti beruházás október elején biztonsági õrök rendõri beavatkozással végzõdõ összecsapásának helyszínévé vált, Az úton lévõ építési területet ugyanis több, pénzére váró alvállalkozó lezáratta, miután a konzorcium új alvállalkozókkal akarta befejeztetni a munkát, amiért a biztonsági õröket fogadó Út 2000 Kft.-nek több millió forinttal tartoztak. Az út jelenleg a konzorciumot vezetõ Hochtief finanszírozásában épül, elvileg december 15-re kell befejezni.

A német céget nemcsak a 71-es út kapcsán emlegetik a hitelezõk. Többen közülük azt állítják, hogy a Mélyépítõ-adósság nagy része 2005-ben és 2006-ban, tehát azokban az években keletkezett, amikor a Hochtief volt a Mélyépítõ többségi tulajdonosa. Erre utalnak a Napi Gazdaságban november 12-én megjelent adatok a Mélyépítõ gazdálkodásáról: eszerint a cég a tavalyi évet 8,16 milliárd forint nettó árbevétellel és 1,29 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta, míg 2005-ben még félmilliárdos mínuszt mutatott az egyenleg. A cég kötelezettségei a múlt év végén elérték az 5,7 milliárd forintot, míg a kinnlévõségei 3,8 milliárdra rúgtak.