Valter
16 °C
31 °C

Hétmilliárdot követelnek a Mélyépítőtől

2008.03.10. 10:11
A Mélyépítőtől pénzükre váró beszállítók ismét nekifutnak, hogy a korábbi sikertelen próbálkozás után megalakítsák a hitelezői választmányt, értesült az Index. Ezúttal az egyik legnagyobb hitelező próbálja összefogni a követelést bejelentő cégeket, amelyek összesen 7,3 milliárd forintra várnak. Nem sok eséllyel: a Mélyépítő nyilvántartott vagyona 2,2 milliárd forint, és minden eszközére zálogot jegyeztek be.

Miután februárban a felszámoló Credit-Audit Kft. kezdeményezésére sikertelenül próbálták megalapítani a felszámolás alatt álló Mélyépítő Budapest Kft. hitelezői választmányát, ezúttal a legnagyobb nem banki hitelező, a Lavinamix Kft. kezdeményezi a a testület létrehozását.

Belenéznének a papírokba

Ennek létrejötte azért fontos, mert a hitelezői választmány többek között jogosult arra, hogy öt évre visszamenően betekintsen a cég szerződéseibe, könyveibe, pénzügyi-gazdasági tevékenységébe (bár lapunk úgy tudja, hogy a felszámolás megkezdése előtt több, az elmúlt évekről szóló okirat eltűnt a vállalattól, igaz, ezt az értesülésünket a felszámolóbiztos korábban nem kommenálta). Márpedig a pénzükre váró cégek egy része valószínűleg szeretne belenézni ezekbe.

A hitelezők egy része ugyanis úgy érzi, a Mélyépítő menedzsmentje az elmúlt években több olyan döntést hozott, illetve szerződést kötött, amelyek nem szolgálták a cég érdekét. Ugyanakkor tudomásunk szerint a hitelezői választmány végül sikertelen alakuló ülésén elhangzott, hogy nem felszámolói kötelezettség a szerződések rosszhiszeműségének vitatása.

Kellene hétmilliárd

Hitelezői választmányt egyébként a követelést megfogalmazók legalább egyharmada alapíthat, ha az általuk bejelentett követelések értéke is eléri az egyharmados arányt. Ez a Mélyépítő esetében legalább 47 céget és több mint 2,4 milliárd forintnyi követelést jelent. A hitelezői választmány megalakítására összehívott február végi találkozón ugyanis azt közölte a felszámolóbiztos, hogy a 140 regisztrált hitelező összes bejelentett követelése 7,269 milliárd forint.

A hitelezők sok jóra nem számíthatnak. Úgy tudjuk, a Mélyépítő vagyona 2,2 milliárd forint, ám ennek ellenére is csak a követelések töredéke folyhat be. A felszámolási költségek meghaladják a 200 millió forintot, a 2,2 milliárdot csak az úgynevezett garanciális visszatartások további mintegy 1 milliárd forinttal apasztják.

Elzálogosítottak mindent

A cégnek ingatlanvagyona gyakorlatilag nincs, az ingóságok értéke információink szerint nagyságrendileg 300 millió forint. Ez utóbbi része azonban például 58 gépjármű, amelyeken egyfelől nevesített jelzálog van, másfelől azokat le is foglalta a zuglói önkormányzat. A Mélyépítő egyébként is elzálogosította szinte mindenét, az Index úgy tudja, csak az OTP-nek mintegy 3 milliárd forintnyi, nevesített zálogjogból származó követelése van, de még az államnak is vannak zálogbejegyzései a cég egyes vagyontárgyain.

Az érme másik oldala, hogy a cég még számíthat bevételre néhány beruházásból. Így a horgosi határátkelő megépítéséből 720 ezer eurónyi (188 millió forintnyi), elismert követelésük van. Vitatott ugyanakkor a 71-es útból várható pénzük. A nagyjából 4 milliárdos beruházásból – amelyben korábbi többségi, jelenlegi kisebbségi tulajdonosuk, a német Hochtief vezette konzorcium tagjaként és egyben alvállalkozójaként vettek részt – várhatóan jogvita lesz, mert nem a Mélyépítő miatt nem ért véget határidőre az útépítés (az utat már decemberben át kellett volna adni, a kivitelezőnek kötbért kell fizetni a késésért.)

Ezzel együtt is úgy tűnik, hogy a hitelezők a pénzük töredékéhez juthatnak hozzá. A hitelezői választmány korábbi, sikertelen alakuló ülésén olyan vélemények is elhangoztak, hogy a zálogjogokkal terhelt követeléseken túl senki nem várhat pénzt a felszámolás alatt álló cégtől, amely 2006-ban még 38 milliárdos forgalmat bonyolított le.