Szilárda
-4 °C
3 °C

Mikor mennyivel kell többet fizetni?

2006.07.17. 16:24
A köztársasági elnök áldását adta az adócsomagra - vannak olyan változások, melyek már 15 nap múlva életbe lépnek, 2007 január 1.-ig tartanak a változtatások.
Az adózás új szabályainak többsége már a törvény kihirdetésekor hatályba lép. A törvénymódosítás kihirdetését követő 15. napon - várhatóan augusztus elején - lép hatályba a helyesbített adóra vonatkozó részletfizetési kedvezmény. Az az adózó, aki ez év július 9.-e előtt bevallott adóját az év utolsó napjáig helyesbíti, az a különbözet után nem fizet önellenőrzési pótlékot. Az adókülönbözetre pedig - annak összegétől függően - 12-60 havi részletfizetés jár.

Augusztus 31.

A 2006. augusztus 31-ig megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya-, és takarékbetét szerződéseknél az augusztus 31-e után induló első kamatperiódus lesz adóköteles (az adó kulcsa 20 százalék). Az értékpapír árfolyamnyeresége után a 20 százalékos adót csak az értékpapír augusztus 31-ét követő megszerzése esetén kell fizetni.

Az áfa törvény módosításait - szintén főszabályként - szeptember 1-jétől kell alkalmazni. A taxiórákat és a pénztárgépeket legkésőbb november 30-ig kell átállíttatni.

Szeptember 1.

A jövedéki adó törvény módosítása is szeptember 1-jétől hatályos. A lefoglalással kapcsolatos új szabályokat viszont a kihirdetést követő 8. naptól - várhatóan még július vége előtt - alkalmazni kell. Például a lefoglalt gépjármű minden 100 kilogrammja után naponta 200 forintot számol fel költségként a vámhatóság.

A cigaretta adóját előre, további két lépésben is megemeli a mostani módosítás. A második emelésre jövő év április 1-jén, míg a harmadikra szeptember 1-jén kerül sor.

A gépkocsik megemelt átírási illetéke is szeptember 1-jétől hatályos. Aki szeptember 1. előtt vásárol autót, és e vagyonszerzést szeptember 15-ig bejelenti, akkor még az alacsonyabb tarifával kell fizetnie az illetéket. (Személyautónál 1890 köbcentiig 15, afelett 20 forint a köbcentinkénti illeték, amely 18, illetve 24 forintra emelkedik.) Egyébként a jövő év első napjával megszűnnek az illetékhivatalok, azok feladatait az APEH veszi át. Az adóhivatalok sem a megszokott megyei rendszerben, hanem regionálisan működnek 2007-től.

A tb-szabályok - leginkább a járulék százalékok emelkedése, illetve a járulékalapnak a minimálbérről annak duplájára emelése - szeptember 1-jétől hatályosak, de a törvény tartalmazza a járulékok januári újabb emelését is. A biztosítottak a fizetésükből jelenleg 4 százalék egészségbiztosítási járulékot fizetnek. Ez szeptembertől 6 százalékra emelkedik, majd január 1-jétől újabb emelésre kerül sor, akkortól 7 százalék lesz az egészségbiztosítási járulék.

A járulékalap szeptembertől 125 ezer forintra emelkedik a mai 62.500 forintos minimálbérről. A jövő év első napjától 130 ezer forint lesz a minimális járulékalap, amely alól az ettől kisebb valós jövedelemre hivatkozva ki lehet bújni. Viszont akkor is ott marad alsó korlátnak a minimálbér.

Október 1.

Az eva-kulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik. A bevétel két kulcs közti megosztására két módszert kínál a módosítás: vagy a tényleges bevételt kell megosztani a két kulcs között, vagy az éves bevétel egynegyede után további 10 százalékot kell fizetni.

Az a cég, amelyeknek törölték vagy felfüggesztették az adószámát - amennyiben havi bevalló - a szeptember 15-e után keletkezett áfa-levonási jogával nem élhet. A negyedéves bevallók október 1-jétől, míg az éves bevallók jövő év első napjától nem élhetnek adólevonási jogukkal.

Január 1.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény új szabályai fő szabályként 2007. január 1-jén lépnek hatályba. Ekkortól változik a lakáscélú kedvezmény is. Aki szocpol kedvezményt, vagy megelőlegezett szocpolt vett igénybe, az mindaddig jogosult - a 2006. december utolsó napján hatályos szja törvény szerinti - kedvezményre, amíg családi pótlékot kap akár csak egy gyermeke után. Másoknál a kedvezmény a törlesztés induló évében és további négy évig jár. Mindkét esetben feltétel, hogy a lakáshitel felvevők a törlesztést még az idén megkezdjék. (az idén még 6,5 millió forint, jövőre viszont legfeljebb 3,9 millió forint éves jövedelemig jár ilyen adókedvezmény.)

A társasági adó törvény módosításait - fő szabályként - a 2007. évi adókötelezettségre kell alkalmazni. A közhasznú, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság és a szociális szövetkezet adóalapját megállapító szabályok csak 2007. július 1-jén lépnek hatályba.

A súlyalapú gépjárműadót a jövő év első napjától a kocsi teljesítménye után kell fizetni. Például egy 70 kilowattos középkategóriás, 1300 kilogramm önsúlyú autó után jelenleg az adó 15.600 forint. Az új szabályok szerint az első három évben évi 21 ezer, a 4-7. évben 18.200, a 8-11. évben 14 ezer, a 12-15. évben 11.200, míg a 16. évtől 8.400 forint lesz az adó.

A beruházási adókedvezmények változásának hatályba lépéséről külön törvény rendelkezik majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!