11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A multifőnökök nem szeretik Budapestet

2006.04.11. 08:39
Bécs a legvonzóbb város az EU-ban a multinacionális cégek vezető beosztású alkalmazottai számára az életminőség szempontjából - derül ki a Mercer Human Resource Consulting tanácsadó cég felméréséből. Budapest egy hellyel Prága mögött 15. lett az uniós fővárosok között, 74. a teljes rangsorban.
Bécs a legvonzóbb város az EU-ban a multinacionális cégek vezető beosztású alkalmazottai számára az életminőség szempontjából - derül ki a Mercer Human Resource Consulting tanácsadó cég felméréséből. Az osztrák főváros az összehasonlítás bázisául tekintett New Yorkot 7,5 ponttal előzi meg. A felmérést 39 különféle életminőségi mutatószám - töübbek között egészségügyi, oktatási, közlekedési lehetőségek; személyes biztonság; politikai, gazdasági, kulturális tényezők és környezetvédelmi szempontok - összesítése alapján készítették.

Budapest a Mercer világranglistáján szereplő 215 város között a 74. helyen áll, akárcsak egy évvel ezelőtt. Akkor is, most is közvetlenül Prága után következik a magyar metropolis, megelőzve az összes többi új és egy régi tagország fővárosát, Athént is. Az amerikai központú tanácsadó cég indexe alapján a budapesti életminőség csak szűk tíz százalékkal rosszabb, mint a New York-i (természetesen a külföldi cégek személyzetének járó, sokszor igen magas jövedelmet alapul véve).

A rangsor élén most is (mint évek óta mindig) két svájci város, Zürich és Genf áll. Bécset szintén évek óta minősítik az EU-n belüli legkellemesebb nagyvárosnak. Az osztrák fővárost azonban a globális ranglistán csak a 4. helyre tartják jónak a Mercer kutatói, megelőzi 3. helyével a kanadai Vancouver. Bécs mögött az új-zélandi Auckland következik, majd négy nagyváros német nyelvterületről: Düsseldorf, Frankfurt, München és Bern. A német főváros, Berlin a 16. a listán.

A legkellemesebb ázsiai város, Szingapúr csak a 35. helyre tudott felkapaszkodni a globális rangsorban. Meglepőnek tűnhet néhány népszerű európai metropolis gyenge helyezése is: elsősorban Párizsé (33.), Londoné (39.) vagy Rómáé (62.). Az EU-tagjelöltek fővárosai közül Bukarest a 111. helyre került, holtversenyben Zágrábbal, Szófia viszont csak a 119. Maga a minősítés alapjául szolgáló New York a 46. helyen áll, a sok más szempontból felkapott Moszkva viszont a 173. helyen végzett.

Amikor a multinacionális cégek külföldre küldik dolgozóikat, olyan vonzó juttatáscsomagot kell kialakítaniuk, amelyben az életminőség esetleges kedvezőtlen változásait pénzzel kompenzálják. A városranglistáknak e vállalatok szempontjából azért is nagy a jelentőségük, mert ezek segítenek "beárazni" a kompenzáció mértékét - magyarázta a hasonló listák értelmét a Mercer egyik vezető tanácsadója.  • Hírek
  • Bankszámla