Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Canal+ kiszáll a Minimax mesecsatornából

2002.10.15. 10:35
A Minimaxból is kénytelen kiszállni a Vivendi Universal SA-hoz tartozó Canal+, amely a Multichoice Magyarország Kft.-n keresztül 80 százalék erejéig érdekelt a magyar mesecsatornában. A Minimax kisebbségi tulajdonosa élne elővásárlási jogával, de mivel több szakmai befektető is ajánlatot tett a csomagra, nem biztos, hogy vele kezdik meg az értékesítésről szóló tárgyalást.
A Minimax Rt.-t is érinti a francia Canal+ csatorna kelet-európai kivonulása. A Vivendi Universal SA tulajdonában levő, immár értékesítésre szánt Canal-csoport itthon a Multichoice Magyarország Kft.-n keresztül 80 százalék tulajdonrészt birtokol a Minimaxban, 20 százalék erejéig a csatorna alapítója, a Mediatech Kft. részesedik a pakettekből. Sár Csaba, a Mediatech egyik tulajdonosa a Napi Gazdaságnak elmondta: már ajánlatot adtak a 80 százalékos csomagra, de úgy tudja, több szakmai befektető is megtette ezt.

A csomag értéke pontosan nem ismert, az viszont tudni lehet, hogy a franciák a részesedés megvásárlása után nem sokkal 150 millió forintot invesztáltak a fejlesztésekbe. Ez idő tájt indult a Minimaxhoz tartozó TV+ Rt. gyártásában a Musicmax zenecsatorna, amely mesecsatornaként szintén hasonló nézettségnövekedést ért el.

A Minimax-birodalom

A Minimax-csoport körébe tartozik még az eVision Kft., amelyet idén áprilisban vásárolt meg a Mediatech. Az eVision a mesecsatorna weboldalát működteti, továbbá műsorokat készít a Minimax frekvenciáján éjszaka sugárzó interaktív, számítógépes játékprogramokat bemutató csatorna, az ITV számára. Ezt a programot egyébként az eMedia Kft. működteti, amely iránt korábban szintén komolyan érdeklődött a Canal+.

A Minimax számára a francia kivonulás némi visszalépést jelent, ugyanis a magyar mesecsatorna létrehozása után az alapítók hosszú ideig szakmai befektetőt kerestek. Minthogy más műsor elkészítésében partner volt a Canal+, kézenfekvőnek látszott, hogy a franciák részesedést szereznek a mostanra jó nézettségi mutatókat és gyakorlatilag országos lefedettséget elérő csatornatársaságban. Sár Csaba hozzátette, a tulajdonosváltás nem okoz komolyabb problémát a Minimaxnál, ugyanis a társaság kiegyensúlyozottan és pénzügyi zavaroktól mentesen működik.

A Mediatech tavaly év végén vásárolta meg a Magyar Fejlesztési Banktól a Magyar Kábeltechnológiai Fejlesztési Rt. többségi tulajdonát. A cégben tovább folytatja a megkezdett internetes fejlesztéseket.

A Vivendi kiszállása azonban nem minden területen lesz zökkenőmentes. A Minimax a Musicmax fejlesztésébe fogott, ám Sár Csaba nem tartja kizártnak, hogy a projektet például másik külföldi befektetővel fejezik majd be.