Piroska
3 °C
3 °C

A Canal+ kiszáll a Minimax mesecsatornából

2002.10.15. 10:35
A Minimaxból is kénytelen kiszállni a Vivendi Universal SA-hoz tartozó Canal+, amely a Multichoice Magyarország Kft.-n keresztül 80 százalék erejéig érdekelt a magyar mesecsatornában. A Minimax kisebbségi tulajdonosa élne elővásárlási jogával, de mivel több szakmai befektető is ajánlatot tett a csomagra, nem biztos, hogy vele kezdik meg az értékesítésről szóló tárgyalást.
A Minimax Rt.-t is érinti a francia Canal+ csatorna kelet-európai kivonulása. A Vivendi Universal SA tulajdonában levő, immár értékesítésre szánt Canal-csoport itthon a Multichoice Magyarország Kft.-n keresztül 80 százalék tulajdonrészt birtokol a Minimaxban, 20 százalék erejéig a csatorna alapítója, a Mediatech Kft. részesedik a pakettekből. Sár Csaba, a Mediatech egyik tulajdonosa a Napi Gazdaságnak elmondta: már ajánlatot adtak a 80 százalékos csomagra, de úgy tudja, több szakmai befektető is megtette ezt.

A csomag értéke pontosan nem ismert, az viszont tudni lehet, hogy a franciák a részesedés megvásárlása után nem sokkal 150 millió forintot invesztáltak a fejlesztésekbe. Ez idő tájt indult a Minimaxhoz tartozó TV+ Rt. gyártásában a Musicmax zenecsatorna, amely mesecsatornaként szintén hasonló nézettségnövekedést ért el.

A Minimax-birodalom

A Minimax-csoport körébe tartozik még az eVision Kft., amelyet idén áprilisban vásárolt meg a Mediatech. Az eVision a mesecsatorna weboldalát működteti, továbbá műsorokat készít a Minimax frekvenciáján éjszaka sugárzó interaktív, számítógépes játékprogramokat bemutató csatorna, az ITV számára. Ezt a programot egyébként az eMedia Kft. működteti, amely iránt korábban szintén komolyan érdeklődött a Canal+.

A Minimax számára a francia kivonulás némi visszalépést jelent, ugyanis a magyar mesecsatorna létrehozása után az alapítók hosszú ideig szakmai befektetőt kerestek. Minthogy más műsor elkészítésében partner volt a Canal+, kézenfekvőnek látszott, hogy a franciák részesedést szereznek a mostanra jó nézettségi mutatókat és gyakorlatilag országos lefedettséget elérő csatornatársaságban. Sár Csaba hozzátette, a tulajdonosváltás nem okoz komolyabb problémát a Minimaxnál, ugyanis a társaság kiegyensúlyozottan és pénzügyi zavaroktól mentesen működik.

A Mediatech tavaly év végén vásárolta meg a Magyar Fejlesztési Banktól a Magyar Kábeltechnológiai Fejlesztési Rt. többségi tulajdonát. A cégben tovább folytatja a megkezdett internetes fejlesztéseket.

A Vivendi kiszállása azonban nem minden területen lesz zökkenőmentes. A Minimax a Musicmax fejlesztésébe fogott, ám Sár Csaba nem tartja kizártnak, hogy a projektet például másik külföldi befektetővel fejezik majd be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!