Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Felpörgeti az ingatlanpiacot a 4-es metró

2007.07.13. 10:09
Az épülő 4-es metró hatása már most érzékelhető a XI. kerületi ingatlanpiacon. A kerület közlekedési útvonalhálózata igen gyenge, így itt az ingatlanpiac is kisebb teljesítményt produkált, mint amit a kerület egyéb adottságaival elérhetett volna. Az új metróvonal megépülése ezt kiküszöböli, jól eladható lakások lesznek itt, így még kedveltebb lehet a kerület. Ennek köszönhetően az évi átlagos ötszázalékos áremelkedésnél meredekebben nőnek itt az árak.

A magyarok fogyasztási szokásait vizsgáló elemzések szerint elsősorban azok körében lesz népszerű a kerület, akik unják a fővárosi dugókat, olvasható a tízmilliárd forint befektetéssel épülő Sasad Resort nemzetközi beruházójának közleményében.

Dugóktól menekülnek

Újbudán az elmúlt években felújították a Bartók Béla utat, fejlődik a Lágymányosi-öböl, társasházak és igényesen kialakított irodaházak épülnek. A jövőben ez a kerület lehet az ingatlanpiac egyik legdinamikusabb helye. Ennek egyik oka, hogy az itt irodát bérlő multinacionális cégek vezetői közül sokan unják, hogy naponta keresztül kell autózniuk a főváros dugóin, ezért munkahelyükhöz közelebb keresnek igényeiknek megfelelő lakást.

A 4-es metró annak a vásárlói rétegnek is kedvez, amely a kerülettől messzebb dolgozik, ugyanis a metróval elkerülhetőek lesznek a dugók. A kerületben beruházó Sasad Resort marketing- és értékesítési igazgatója, Dömötör Mónika szerint a közlekedéssel kapcsolatos vásárlói igények ismét lökést adhatnak a kerület ingatlanpiacának.

Újbudát vonzóvá varázsolhatja a 4-es metró elkészülte, ám amíg az építés folyik, a használt lakásokat nehezebben lehet majd értékesíteni, hiszen a dugók, a zaj és az építkezéssel járó kellemetlenségek gyarapodnak. Az új építésű lakásoknál viszont épp az ellenkezője tapasztalható. Azok a lakások, amelyek még csak tervezőasztalon léteznek, és több ütemben adják át (a metró elkészülte után), jó befektetésnek bizonyulhatnak. Ezekhez jelenleg még viszonylag alacsonyabb áron hozzá lehet jutni, viszont értékük az infrastruktúra fejlődésével rohamosan növekszik.

Jobban drágulnak

Az Otthon Centrum projektfelelőse, Miczek Szilvia elmondta, a most épülő lakások remek befektetési lehetőséget kínálnak. A 4-es metró nemcsak az állomáshoz közeli ingatlanok értékét emelik, hanem a kerület déli területén található lakásokét is, mint például a Sasad Resort otthonait. A jövő év végétől több ütemben készülnek el ezek a lakások, a legutolsó ütem várhatóan a 4-es metró átadásával egy időben fejeződik be. Mivel így a XI. kerület tömegközlekedési ellátása jobb lesz, szívesebben költöznek erre a területre a vásárlók.

Miczek Szilvia azt is elmondta, a jelenlegi vásárlók még nem számolnak érdemben a 4-es metróval, inkább a hatalmas zöld területek, a csendes környezet, a budai hegyek közelsége és a gyermekbarát területek vonzzák őket. Ennek ellenére aki néhány év múlva értékesíteni akarja XI. kerületi lakását, a mostani árhoz képest jókora haszonnal számolhat. Egyes kutatások szerint az új építésű ingatlanok eladási árainak várható emelkedése minden típus esetében 3,5 és 5 százalék közötti lesz az idén. Ez alól van néhány kivétel, ilyen a XI. kerület, ahol ennél is nagyobb emelkedés várható. A használt ingatlanok árainak közeljövőbeni alakulását illetően a stagnálás a meghatározó. Ez alól ugyancsak kivétel a XI. kerület. A metróépítkezésekkel kapcsolatos területeken a nagy felfordulás miatt szinte csak a befektetési szándékkal vásárlók aktivizálódnak a közeljövőben.

A metróállomások a világon mindenhol vonzzák az új fejlesztéseket, elsősorban a kereskedelmi és üzleti célú projekteket. Ennek igazolására számos nemzetközi példát lehet hozni. Magyarországon a legutóbbi metróberuházás a 3-as meghosszabbítása volt, ez a XIII. kerületben lendületet adott az új fejlesztéseknek. Ékes példái ennek a Váci úton megépült üzletközpontok és irodaházak, mondta a szakember.