Mátyás
-6 °C
1 °C

Mozdulatlanok a lakásárak a 4-es metró vonalán

2008.05.08. 11:08
Nem kifejezetten mozgatta meg a 4-es metró építése a leendő vonal környékén lévő ingatlanok piacát, az árak gyakorlatilag semmit nem emelkedtek idáig, a későbbiekben is inkább csak a budai oldal lakásáraira lesz inkább hatással a hosszú évek óta készülő beruházás – áll a Duna House legújabb elemzésében.

Ugyan a kormányzati negyedhez hasonlóan sok eladó próbálkozik a hirdetésekben a leendő metróvonallal érvelni, egyelőre sem az árak, sem a leendő vásárlók nem nagyon mozdultak meg - összegzi a hálózat tapasztalatait Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ennek egyik oka lehet, hogy pár hónapja a kormányzati negyed építésével kapcsolatos "ingatlanlufi" is kipukkadt, másrészt a magyarázat részben a nyomvonal körüli ingatlanpiac sajátosságaiban is keresendő.

Előrejelzések szerint az új metróvonal inkább a budai oldalon okozhat majd nagyobb mértékű ármozgást, mivel itt a metró léte újdonságnak számít, jelentősen javítani fogja a környék tömegközlekedési lehetőségeit, amihez hozzájárulhat majd a kelenföldi új városközpont esetleges elkészülte. A jórészt panellakásokból álló terület iránt azonban jelenleg mérsékelt az érdeklődés, 200-250 ezer forint közötti négyzetméterárakon bőségesen lehet válogatni az eladó lakótelepi lakások között, legyenek akár a kelenföldi, akár a Fehérvári úti lakótelepen. Gazdagréten pedig gyakorlatilag semmiféle hatása nincs már a beruházásnak, még csak érvelni sem nagyon lehet a metró leendő közelségével.

Szintén érdekes lehet majd a vonal elkészülte a középső szakaszon: a Gellért tér – Fővám tér környéke már jóval inkább központinak számít, ennek megfelelően magasabb árakkal – errefelé a használt téglalakások négyzetméterára akár 300-360 ezer forint környékére is felmehet, természetesen erősen befolyásolva attól, hogy az adott ingatlan hol helyezkedik el, fő vagy mellékutcában, mennyire napfényes, milyen állapotú a ház. Ugyanakkor a nagy felsőoktatási intézmények közelsége okán a bérleti piac újult erőre kaphat, így befektetési szempontból talán ezen a környéken érdemes a leginkább szétnézni. Jó csatlakozási lehetőség lehet a Gellért téri metróállomás a Gellért-hegyen lakóknak is, itt már azonban jelenleg is magasak az árak, 550 ezer forintos négyzetméterár alatt nemigen kapni semmit.

A pesti oldalra átérve vélhetően fokozatosan gyengülhet a 4-es metró ingatlanárakra gyakorolt hatása – a Kálvin téren már eleve van egy metrómegálló, itt inkább a VIII. és IX. kerület közel eső részei profitálhatnak valamit a javuló közlekedési kapcsolattal, az V. kerületi rész árai már itt is magasak. Míg az előbbi két kerület közeli utcáiban akár 300 ezer forintos négyzetméterár alatt is lehet böngészni a lakások között, a Belvárosi oldal árai könnyen megközelíthetik akár az 500 ezer forintot is.

Az első szakasz utolsó három állomásával kapcsolatban sem számolnak be vevői rohamról a Duna House helyi irodáinak munkatársai – itt ugyanis már eleve viszonylag közel fut a 2-es vonal. A Rákóczi téren, valamint a Népszínház utcában és környékén mindenesetre elég nyomottak az árak, már 170-180 ezer forinttól lehet lakáshoz jutni, bár jellemzőbb a 230-260 ezer forint körüli árszínvonal. Az árak nagyban függenek attól, hogy melyik utcában van a lakás, mivel itt egy-egy szomszédos utca között is égbekiáltó különbségek lehetnek – a nem rehabilitált területekért továbbra sem nagyon lelkesednek a reménybeli vevők.