Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Szlovákok is jönnének metrót építeni

2004.04.23. 07:52
Egy szlovák, cseh és magyar vállalkozásból álló konzorcium is pályázna a négyes metró építésére.
A Doprastav, Szlovákia egyik legnagyobb útépítő társasága a cseh Metrostavval és egy meg nem nevezett magyar társasággal alkotott konzorcium keretében szeretne részt venni a budapesti metró építésében - mondta Ivan Sesták, a Doprastav elnöke. Sesták további részleteket nem volt hajlandó elárulni, mivel még nem fejeződtek be a beruházással kapcsolatos tárgyalások.

A cseh és a szlovák piacon tevékenykedő Doprastav lengyelországi lehetőségeket is keres. A 3100 főt foglalkoztató társaság tavalyi forgalma 8,9 milliárd szlovák korona volt, adózás előtti nyeresége 278 millió koronára rúgott, a jelenlegi nagyberuházásai között említésre méltó a pozsonyi ötödik Duna-híd, valamint az osztrák államhatárig vezető autópálya építése, továbbá érdekelt a Ladcétől Zsolnáig vezető, a Hyundai/Kia autógyár miatt sürgőssé vált 42 kilométeres autósztráda-szakasz befejezésében is.

A cseh Metrostav Szlovákiában már több közös projektet valósított meg a Doprastavval együtt, és a magyarországi lehetőség mellett Horvátország és Szerbia iránt szintén érdeklődik. A Metrostav 2004-ben 14 milliárd cseh korona körüli forgalommal számol, tavalyi bruttó nyeresége 493 millió korona volt.