Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bezárták a horvátok a zágrábi Metrót

2001.12.12. 10:40
A hatóságok bezáratták a zágrábi Metro áruházat - írja a Népszabadság. A vád szerint a nagykereskedelmi áruház illegálisan foglalkoztat magyar munkavállalókat. A magyar irányítású Metro vezetői ezt tagadják. Az olcsó árai miatt gyorsan népszerűvé vált áruház a viták lezárásáig nem fogadhat vásárlókat.
A Metro Magyarország zágrábi beruházásának finisében általános felháborodást váltott ki, hogy az áruházból menesztettek harminc horvát alkalmazottat. Az indoklás szerint azért váltak meg tőlük, mert nem feleltek meg a Metro szakmércéjének. A szakszervezetek úgy vélték, hogy az elbocsátás hátterében a Magyarországról Horvátországba vezényelt 70 alkalmazott foglalkoztatásának szándéka állt. Az érdekképviseletek a Metro bojkottjára hívták fel a vásárlóközönséget.

Nincs elég horvát munkás és horvát áru?

A Metro vezetése azt közölte, hogy a magyarországi alkalmazottak csak az előkészületi hetekben, ideiglenesen dolgoztak Zágrábban. A cég cáfolta azt a szakszervezeti állítást is, miszerint a hazai, horvát áru nincs a kötelező mértékben jelen a kínálatban: az élelmezési és az iparcikkek terén a hazai cikkek aránya eléri a 90 százalékot, s csak azon áruféleségek esetében rosszabb az arány, amelyeket belföldön nem gyártanak.

A vita lezárásáig zárva

A Jutarnji List napilap keddi száma, megkérdőjelezve ugyan, de első oldalon közölte, hogy a Metro lezárás előtt áll - annak nyomán, hogy egy minapi felügyeleti vizsgálat szerint hét magyar nőt munkaengedély nélkül foglalkoztatnak. Jaros Tamás, a magyar-horvát Metro vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a vállalatnak Zágrábban nem a legmelegebb fogadtatásban volt része. Ami pedig a szóban forgó hét hölgyalkalmazottat illeti, ők úgynevezett business vízummal tartózkodnak ideiglenesen a horvát fővárosban. A horvát alkalmazottak betanítása a feladatuk, és munkájuk végeztével visszamennek Magyarországra.

Zágrábban tegnap este azt közölték: a Metro ma már nem fogadhat vevőket. Az áruházat a vitás kérdések kivizsgálásáig zárva kell tartani.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft