Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Már a méz sem biztonságos

2007.09.20. 08:54
A magyar mézpiac komoly gondokkal küzd, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által bevizsgáltatott minták 70 százaléka nem felelt meg az általános minőségi kritériumoknak. A mézhamisítás nemzetközi üzlet, cseh és szlovák cégek is megtalálhatók a hamisítók között. A megoldást a zárjegy jelentheti.

Európa első tíz legnagyobb mézüzeme közé tartozó feldolgozót avatott tegnap Dunavarsányban az Aranynektár Kft. A beruházás 733 millió forintos fejlesztéssel valósult meg. Az üzem évente 7-8 ezer tonna méz feldolgozására lesz alkalmas, miközben megőrzi a méz természetes értékeit, és kiszűri a gyártás során felmerülő „kockázati tényezőket” is.

A magyar mézpiac továbbra is komoly gondokkal küzd, mivel az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által bevizsgáltatott minták 70 százaléka nem felelt meg az általános minőségi kritériumoknak. Ágazati szakértők szerint számos piaci szereplő a feldolgozáskor vagy a boltokba szállítás előtti kiszereléskor hamisítja (cukorral, enzimmel, aromával kezeli) termékeit.

Az Aranynektár Kft. közvetlenül a termelőktől, megfelelő minőség-ellenőrzés után vásárol mézet – jelentette ki Takács Ferenc, a társaság ügyvezető igazgatója. A minőségi kontroll és az alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a cég jobb minőségű termékeket állítson elő az uniós mézdirektívában megkövetelt paramétereknél is – tette hozzá.

Ágazati szakértők szerint a minőségi hazai méz védelme érdekében a hatóságoknak az eddiginél jobban kellene szankcionálniuk a visszaéléseket, és pénzbüntetés mellett akár be is kellene záratniuk az előírások ellen vétő üzemeket. Az OMME megkezdte az úgynevezett mézzárjegy bevezetési előkészületeit is: e jelölés igazolná, hogy a méz természetes eredetű, és azt Magyarországon állították elő.

A zárjegy garantálná a fogyasztóknak, hogy a megjelölt termékek nem kifogásolhatók. A mézhamisítás egyébként nemcsak Magyarországon, hanem több más uniós tagállamban is gondot okoz. Így például korábbi híradások szerint cseh és szlovák cégek is megtalálhatók a hamisítók között.