Sára, Márió
2 °C
6 °C

Módosítani kell az MFB-törvényt

2003.02.17. 09:19
Módosítani kell a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló jogszabályt annak érdekében, hogy elindíthassák a kis- és középvállalkozók részére szánt tőkeprogramot - értesült a Világgazdaság. A gazdasági tárca a hét végén 23 pályázatot tett közzé, összesen 16 milliárd forint értékű támogatásra.
A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítására van szükség, hogy a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) szóló tőkepótló program elindulhasson - tudta meg a Világgazdaság. A jogszabály-változtatásról szóló előterjesztésnek február 28-áig el kell készülnie, a pénzügyi, az igazságügyi és a gazdasági miniszter közreműködésével. A konkrét korrekciós pontok még nem ismeretesek, ám a cél az, hogy az MFB "megfeleljen az átlátható banki működési követelményeknek".

Medgyessy Péter miniszterelnök múlt heti parlamenti beszédében jelentette be az ott ismertetett Európa-terv keretében, hogy a kkv-k számára tavasszal 40 milliárdos tőkepótló program indul.

El kell készíteni az MFB stratégiai tervét is

Az MFB Rt. középtávú stratégiájának irányelveiről született döntés kapcsán határozott a kormány a kis- és középvállalkozói projektkiegészítő hitel- és fejlesztési tőkeprogramról. Ezt a magyar gazdaság európai uniós forrásbevonási képességének erősítése érdekében, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak társfinanszírozására hirdetik meg, mégpedig 35-50 milliárd forint összegű hitel, valamint az MFB-törvény szükséges korrekcióját követően 10-15 milliárd forint tőkejuttatás biztosításával.

A kormány döntése értelmében a törvénymódosítás tervezetén túl február 28-áig kell kidolgozni az MFB részletes stratégiai és középtávú üzleti tervét is. A pénzintézet már elfogadott stratégiájának irányelvei szerint az MFB összehangoló és koordináló szerepet vállal az Európai Unióhoz történő csatlakozásban, továbbá a későbbiekben a tagsághoz kapcsolódó fejlesztések pénzügyi lebonyolításában is.

A nemzetközi gyakorlattal összhangban - éppúgy, mint az Európai Fejlesztési Banknak (EBRD), az Európai Befektetési Banknak (EIB), a német KfW-nek és a spanyol ICO-nak - az MFB-nek pénzügyi befektetőként fejlesztési tőkével is segítenie kell a vállalkozások tőkehelyzetének erősítését. A tőkebefektetéseknél az MFB Rt. tulajdonosi részesedése nem haladhatja meg a 49 százalékot. A megszerzett társasági tulajdont a befektetést követő öt éven belül értékesíteni kell.

23 pályázati felhívás 16 milliárd forint értékű támogatásra
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szombaton 23 pályázati felhívást tett közzé mintegy 16 milliárd forint értékű támogatásra. Csillag István a pénteki kormányülést követően elmondta: a Smart Hungary beruházásösztönzési program négy pályázatára 5 milliárdot, a Széchenyi vállalkozásfejlesztési program kilenc kiírására 8 milliárdot, a nemzeti energiatakarékossági program kilenc pályázatára 2 milliárdot, a helyi önkormányzatok közútfejlesztésének tenderére 1 milliárd forintot különít el a kormány. A gazdasági miniszter közlése szerint az idén a vállalkozások uniós felzárkóztatását célzó támogatások összege eléri a 350 milliárd forintot. Ez az összeg tavaly 300 milliárd volt, a 2001-ben meghirdetett Széchenyi-terv keretében pedig 260 milliárd forint értékű pályázatot írtak ki. A pályázatok részleteiről ma sajtótájékoztatót tart a minisztérium.

A kormány nemcsak a kis- és középvállalkozói projektkiegészítő hitel- és fejlesztési tőkeprogram meghirdetését foglalta határozatba, hanem két másik, az MFB közreműködésével működő konstrukciót is. A 120-150 milliárd forint, 7-15 éves lejáratú hitelt biztosító technológiai felzárkóztatási beruházási hitelprogram mellett döntöttek a regionális infrastruktúra- és vállalkozásfejlesztési hitelprogramról is. A regionális egyenlőtlenségek mérséklésére, a térség- és településfelzárkóztatás, valamint a vállalkozási övezetek támogatására és egyéb területfejlesztési célok megvalósításának elősegítésére 15-30 milliárd forintot szánnak. E konstrukciók elkészültére nem szabtak határidőt.