Ivó, Milán
EUR 383,52 Ft
USD 366,73 Ft
6 °C
26 °C

Az MFB csődtömeget vesz milliárdokért

2002.03.01. 10:01
A Világgazdaság értesülései szerint minimum 10-15 milliárd forintot költ majd a Magyar Fejlesztési Bank a csődeljárás vagy felszámolás alatt álló szövetkezetek értéktelen üzletrészeinek megvásárlására.
A kormány közelmúltbeli rendelete szerint a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek "piaci eszközökkel történő állami megvásárlásának nem akadálya", ha a szövetkezetek csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt állnak - írja a Világgazdaság.

A lap értesülése szerint a rendeletet kifejezetten az MFB tulajdonosi jogait gyakorló kancelláriaminiszternek címezték, ugyanis azt a célt szolgálja, hogy az állami bankot és a felvásárlási utasítást kiadó kancelláriaminisztert az ügy kapcsán a felelősség alól mentesítse.

Biztosan veszteséges tranzakciók

A probléma az, hogy a különböző eljárások alatt lévő szövetkezetek többségében az üzletrészeknek semmilyen értékük nincs, miközben azokat az állam az 1992-es nevesítéskori névérték száz százalékán veszi meg.

Vagyis az MFB - illetve a bank felvásárlást végző üzletrész-hasznosító kft.-je - a vétel kapcsán olyan akciót bonyolít le, amelynél előre tudja, hogy a befektetett források megtérülésére az esetek zömében még részlegesen sincs esély. Az ilyen vétel pedig alapvetően ellentétes a pénzintézetek működését szabályozó törvényi előírásokkal.

Az MFB nem kommentálja a lap értesüléseit

A Világgazdaság úgy tudja, az MFB erre hivatkozva nem akarta felvállalni a vásárlást. A banknál nem kívánták kommentálni a miniszterelnök szerdai bejelentését sem, amely szerint a csődeljárás, felszámolás és végelszámolás alatt álló gazdaságok üzletrész-tulajdonosai már március 4-től bejelenthetik igényeiket az állami kifizetésre.

A költségvetés téríti majd meg a kidobott milliárdokat?

Ma 150-250 szövetkezet állhat csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt, az ott lévő üzletrészek névértéke pedig 10-15 milliárd (egyes becslések szerint akár 30-40 milliárd) forint lehet - tudtuk meg a lap érdekképviseleti forrásokból.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy a vétel miatt az MFB kft.-jének, végső soron pedig az állami pénzintézetnek vesztesége keletkezik, amelyet nagy valószínűséggel a költségvetés térít meg. Így a kormány végeredményben olyan forrásokat fordít az üzletrészvételre, amelynek elköltésére törvényi felhatalmazása nincs.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek