Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MFB csődtömeget vesz milliárdokért

2002.03.01. 10:01
A Világgazdaság értesülései szerint minimum 10-15 milliárd forintot költ majd a Magyar Fejlesztési Bank a csődeljárás vagy felszámolás alatt álló szövetkezetek értéktelen üzletrészeinek megvásárlására.
A kormány közelmúltbeli rendelete szerint a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek "piaci eszközökkel történő állami megvásárlásának nem akadálya", ha a szövetkezetek csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt állnak - írja a Világgazdaság.

A lap értesülése szerint a rendeletet kifejezetten az MFB tulajdonosi jogait gyakorló kancelláriaminiszternek címezték, ugyanis azt a célt szolgálja, hogy az állami bankot és a felvásárlási utasítást kiadó kancelláriaminisztert az ügy kapcsán a felelősség alól mentesítse.

Biztosan veszteséges tranzakciók

A probléma az, hogy a különböző eljárások alatt lévő szövetkezetek többségében az üzletrészeknek semmilyen értékük nincs, miközben azokat az állam az 1992-es nevesítéskori névérték száz százalékán veszi meg.

Vagyis az MFB - illetve a bank felvásárlást végző üzletrész-hasznosító kft.-je - a vétel kapcsán olyan akciót bonyolít le, amelynél előre tudja, hogy a befektetett források megtérülésére az esetek zömében még részlegesen sincs esély. Az ilyen vétel pedig alapvetően ellentétes a pénzintézetek működését szabályozó törvényi előírásokkal.

Az MFB nem kommentálja a lap értesüléseit

A Világgazdaság úgy tudja, az MFB erre hivatkozva nem akarta felvállalni a vásárlást. A banknál nem kívánták kommentálni a miniszterelnök szerdai bejelentését sem, amely szerint a csődeljárás, felszámolás és végelszámolás alatt álló gazdaságok üzletrész-tulajdonosai már március 4-től bejelenthetik igényeiket az állami kifizetésre.

A költségvetés téríti majd meg a kidobott milliárdokat?

Ma 150-250 szövetkezet állhat csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt, az ott lévő üzletrészek névértéke pedig 10-15 milliárd (egyes becslések szerint akár 30-40 milliárd) forint lehet - tudtuk meg a lap érdekképviseleti forrásokból.

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy a vétel miatt az MFB kft.-jének, végső soron pedig az állami pénzintézetnek vesztesége keletkezik, amelyet nagy valószínűséggel a költségvetés térít meg. Így a kormány végeredményben olyan forrásokat fordít az üzletrészvételre, amelynek elköltésére törvényi felhatalmazása nincs.